V kmetijstvu in kmetijski industriji potrebujejo dodatno delovno pomoč

Ministrica Aleksandra Pivec (vir: mkgp.si)

V kmetijstvu prihaja čas intenzivnega sezonskega dela, za katera kmetje in kmetijska podjetja potrebujejo pomoč. Ker zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa tuji delavci zaenkrat ne bodo prišli, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec poziva k domači pomoči pri tovrstnem delu.

Vabijo študente, delavce na čakanju, brezposelne in mlajše upokojence. Delo bo plačano.

“Vse, ki ste zdravi in lahko delate ter ste radi tudi na svežem zraku oz. se gibate tam, kjer pridelovalci trenutno najbolj intenzivno delajo, pozivam – slovenski kmetje vas tokrat res potrebujejo.”

“Potrebujejo vas tudi tisti, ki jim kakovostna, zdrava domača hrana predstavlja osnovni element preživetja. Da bi ohranili proizvodnjo slovenske hrane, moramo sedaj združiti moči,” je dejala Pivčeva.

Dela so običajno opravljali tuji delavci – npr. v hmeljarstvu iz Romunije, a ker zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa prihodov iz tujine zaenkrat ne bo, bi bila potrebna pomoč slovenskih državljanov.

To delo bi po njenih besedah lahko opravljali študentje, ki trenutno ne morejo opravljati študentskega dela, delavci na čakanju, brezposelni, tudi upokojenci, ki so še pri močeh.

Kdor bi želel tovrstno delo opravljati, lahko stopi v stik s kmetijskim ministrstvom, kjer jih bodo napotili na ustrezne naslove, kot so študentski servisi ali zavod za zaposlovanje.

“Delo bo urejeno z ustreznimi pogodbami in seveda tudi plačano,” je zagotovila ministrica.

Ministrstvo ima zagotovljeno tudi dežurno službo v času epidemije koronavirusa. Ta deluje od ponedeljka do sobote med 8. in 20. uro ter ob nedeljah in praznikih med 9. in 17. uro.

V tem času odgovarjajo na vprašanja na telefonski številki 040 390 016 in e-poštnem naslovu [email protected]

M. P.