V Magni bi morali takšen zaplet pričakovati

Magna naj bi glede na načrte v prihajajočem tednu zagnala novo lakirnico v Hočah, tik ob avtocesti in mariborskem letališču. Najprej testno proizvodnjo, nato redno. Vendar pa tega ne bo, ker podjetje še vedno nima pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja. Razlog je vodovarstveno območje, s čimer so bili tako v Magni kot Hočah pravočasno obveščeni.

V Hočah in Magni so na nogah, vendar je tako, da v Sloveniji pridobivanje tovrstnih dovoljenj traja zelo dolgo, več let. Glede na vodovarstveno območje pa bi drugi o takšnih investicijah v prostoru lahko le sanjali.

Z Magno je bilo drugače, saj so jim priskločili na pomoč prav vsi, ki so lahko: od občine do vladnih služb in vladnega predsednika. Zataknilo pa se je, kot kaže, na koncu. Če bo to vzdržalo, bo hudo, zato v zadnjih dneh tudi takšni pritiski.

Delno se je že ustavljalo zaradi nekaterih nevladnih okoljskih organizacij. Vmes so te tudi odstopale, organizacija Rovo, katere predstavnik je Gorazd Marinček, pa je napovedala upravni spor in ustavno presojo.

Odkupili 90 odstotkov zemljišč in hiše

Po zadnjem poročilu hoškega župana na občinskem svetu je Magna odkupila približno 90 odstotkov zemljišč, izvedla je tudi vse odkupe hiš. Pričela so se tudi razlastitvena postopka v primerih, ko občana nista želela prodati željenih nepremičnin. Zdaj ju bodo bodisi prisilili ali razlastili.

Župan Marko Soršak je še povedal, da je pogodba med občino ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo potekla 14. decembra 2018, zato so aktivnosti občine na projektu Magna končane.

V Magni naj bi bilo trenutno okoli 200 zaposlenih. Magna pa se je s pogodbo z resornim ministrstvom zavezala, da bo ob potrjeni fazi v podjetju 404 zaposlenih. V nadaljevanju pa bo v Hočah 1000 delovnih mest, kot je bilo razumeti Magnine predstavnike ob predstavitvi projekta v Hočah naj bi na 1000 zaposlenih prešli v petih letih. Ta delovna mesta naj bi nato ohranili še najmanj 10 let od sklenitve pogodbe.

Zakaj pritožba na okoljevarstveno dovoljenje?

Okoljevarstvenik Gorazd Marinček pravi, da gre za vodovarstveno območje in nevarne snovi, postavljanje lakirnice na takšnem mestu pa po zakonu o vodah ni dovoljeno. “To so laki, to so topila, kemijske spojine, ki so na evropskem seznamu nevarnih snovi. Te snovi so izrecno prepovedane za rabo na vodovarstvenih območjih,” je dejal v pogovoru za 24UR.

Marinček je napovedal upravni spor in ustavno presojo. Če bo vztrajal na tem, bo šlo za za večletni postopek, Magna pa proizvodnje brez tega pravnomočnega dovoljenja ne more začeti.

O tem, da gre za vodovarstveno območje, so v Hočah in Magni vedeli že od vsega začetka, a so si vsi vztrajno zatiskali oči in ušesa. Spomnimo tudi, da so Magni zemljišča za tovarno ponujali v Občini Kidričevo, kjer teh problemov ne bi bilo. Vendar pa je prejšnja vlada pod vodstvom stranke SMC, kateri pripada tudi hoški župan Marko Soršak, vztrajala prav na Hočah. V ozadju so bili tudi veliki denarni interesi nekaterih.

Magni pa so iz državnega proračuna nakazali tudi 18 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja.

M. P.