ponedeljek, 22 julija, 2024
Doma Podravje V Magni priznali nezakonitost pri odpuščanju zaposlenih

V Magni priznali nezakonitost pri odpuščanju zaposlenih

Magna v Hočah.

V Magnini lakirnici v Hočah, ki je v lasti kanadsko-avstrijske družbe Magna Steyr, so predstavniki podjetja in Konfederacije slovenskih sindikatov včeraj podpisali podjetniško kolektivno pogodbo. Pogajanja so začeli konec septembra. Predsednik sindikata Gvido Novak je dejal, da so bila pogajanja z lastniki naporna, s sklenjenim sporazumom pa so zadovoljni.

Kaj so izpogajali, v sindikatu ne razkrivajo. Smo pa jih o tem še posebej vprašali. Ko bomo prejeli odgovore, bomo te tudi objavili. Obljube Magne ob prihodu so bile namreč zelo velike.

Slovenska tiskovna agencija pa je včeraj poročala, da se bodo po tem sindikalnem  plače okoli 200 zaposlenim v hoški Marni povečale, za koliko, niso razkrili. Od 1. januarja 2020 pa bodo imeli zaposleni tudi več dopusta.

Spomnimo, kaj so v Magni obljubljali lani. Wolfgang Zitz, ki je v graški Magni Steyr zadolžen za proizvodnjo avtomobilov, je v razpravi, ki je potekala na Univerzi v Mariboru povedal, da bodo delavci prejeli v povprečju dobrih 15.000 evrov na leto oziroma 1275 evrov neto na mesec. Obljubili so še primerno visoka izplačila regresa, božičnice in udeležbo pri dobičku.

Izmed zagotovljenih 404 delovnih mest v prvi fazi, jih bo okoli 50 zaposlenih v pisarnah, preostala večina pa v proizvodnji, so še dodali.

Povprečna plača v graškem obratu Magne naj bi znašala med 1300 in 1800 evri neto, oziroma med 1990 in 2400 evri bruto, zaposleni v podjetju so udeleženi tudi pri dobičku, prejmejo pa se tudi dodatki za izmensko delo.

Kako je z odpuščenimi?

V povezavi z Magno je še vedno odprt septembrski dogodek, ko so v podjetju šest zaposlenih zapustili mimo pravil. Ti so napovedali sodni spor. V Magni so nato vsem šestim ponudili poravnavo. V zameno, da se bodo odrekli tožbe, s čimer so v Magni priznali, da so odpuščali nezakonito, so odpuščenim ponudili izplačilo treh plač. Trije odpuščeni so to sprejeli in poravnavo podpisali, dva sta se vseeno odločila za tožbo, eden pa je od spora odstopil že pred tem.

Septembra so v Magni navajali, da so šest zaposleni odpustili zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov v luči varčevalnega programa zaradi upada naročil.

Magna, ki je bila lani največja prejemnica državne pomoči (iz državnega proračuna), bi morala glede na obljube do novembra 2022 zaposliti 404 ljudi. Do leta 2027 pa 1000. Doslej je v Magni še vedno okoli 200 zaposlenih, točnih številk niti ne razkrivajo.

M. P.