V Marjeti na Dravskem polju bo kmalu zaživela Vaška hiša

Vaška hiša (vir: občina Starše)

Občina Starše namerava v naselju Marjeta na Dravskem polju oživiti trenutno nenaseljeno vaško hišo. V njej bodo uredili vinsko klet in druge prostore za predstavitev lokalne kulturno-turistične ponudbe. Priložnost za razvoj namreč vidijo v razvoju turizma, ki temelji na ponudbi podeželja.

Objekt, ki je v lasti občine, bodo obnovili in uredili s pomočjo evropskih sredstev. Skupno je projekt ocenjen na okoli 70.000 evrov.

Po navedbah župana Bojana Kirbiša je v občini veliko društev in lokalnih ponudnikov, ki bi jih lahko povezali v skupno mrežo na enem prostoru in tako skupaj oblikovali turistično ponudbo.

Središče povezovanja pa naj bi bila Vaška hiša.

Po napovedih bodo letos delno izvedena gradbena dela, prihodnje leto bo dokončana sanacija hiše, kupili in vgradili bodo opremo, uredili okolico hiše in pripravili promocijsko gradivo.

Projekt so prijavili na javni poziv LAS Lastovica za sofinanciranje s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Na tem razpisu so bili uspešni že tudi pri prijavi projekta Pod šotorom se dogaja, katerega namen je nabava opreme za izvajanje kulturnih, družabnih in športnih prireditev. Ocenjena vrednost investicije, v okviru katere so pridobili prireditveni šotor, stojnice s streho, mize in klopi, je dobrih 75.000 evrov.

Uspešni so bili tudi s projektom Zlata Drava, ki ga bodo pričeli izvajati junija. Z njim želijo obuditi zgodbe o zlatu v Dravi. V kraju Zlatoličje, ki naj bi po tem tudi dobil ime, bodo med drugim uredili cesto do reke in nabavili opremo za izvajanje delavnic izpiranja zlata.

Menda zlato v dravskih naplavinah lahko najdemo tudi danes, vsaj tako navajajo na občini.

M. P.