V Nemčiji se ustavlja javno življenje

V tednih in dneh, ko v Sloveniji poslušamo jamranje in stokanje nekaterih, da je slovenska vlada najbolj stroga pri sprejemanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa in da česa takega drugje po svetu ni, je zanimiva naslednja novica.

V Nemčiji so od danes v veljavi strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, saj so skoraj popolnoma ustavili javno življenje. Vrata je zaprla večina storitvenih dejavnosti, šole in večina trgovin, omejeno je tudi druženje.

Pretekli konec tedna se je nemška kanclerka Angela Merkel z ministrskimi predsedniki zveznih dežel dogovorila, da do 10. januarja ustavljajo javno življenje. K zaostritvi ukrepov zaradi neprestane rasti novih okužb je prejšnji teden pozvalo več ministrov in ministrskih predsednikov, v nekaterih deželah so bili sicer že pred današnjim dnem v veljavi strogi ukrepi.

V okviru novih ukrepov so zasebna druženja omejena na svoje in še eno gospodinjstvo, skupaj je lahko največ pet ljudi, pri čemer se upošteva starejše od 14 let. Med božičnimi prazniki bo med 24. in 26. decembrom veljala izjema za srečanja v najožjem družinskem krogu z do štirimi osebami, ki niso del gospodinjstva. Prepoved druženja pa bo veljala za silvestrovo in novoletni dan, prepovedana je tudi prodaja pirotehnike.

Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov so še naprej dovoljeni verski obredi. Na drugi strani pa so prepovedali izvajanje večine storitvenih dejavnosti, med njimi so frizerski in kozmetični saloni. Odprte ostajajo nekatere trgovine, kot so tiste z živili in za živali ter lekarne, drogerije, pošte, trafike in prodajalci božičnih drevesc.

Delodajalce še naprošajo, naj v tem času nudijo možnost koriščenja dopusta ali pa omogočijo delo na daljavo. Vlada ob tem še poziva k upoštevanju higienskih predpisov in priporoča namestitev koronske aplikacije.

M. P.