V novi vladi tudi znani podravski imeni

Nova slovenska vlada neposredno po izvolitvi v državnem zboru (13. marec 2020)

Sinoči smo dobili novo vlado. Vodi jo Janez Janša, v koaliciji so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS. Vlada se je že takoj po izvolitvi sestala na 1. redni seji.

Uvodoma so ustanovili krizni štab za zajezitev in obvladovanje epidemije koronavirusa (COVID-19) in opravili širšo razpravo o ukrepi za zajezitev epidemije. To, da bo nova vlada vse svoje moči usmerila v bitko z epidemijo koronavirusa, je že v parlamentu napovedal predsednik Janez Janša. Dodajmo, da so se člani vlade obnašali odgovorno in na seji, kjer sedijo tesno skupaj, uporabljali zaščitne maske.

V nadaljevanju so opravili več kadrovskih zamenjav. Z mesta generalne direktorice Policije so razrešili Tatjano Bobnar, z mesta načelnice Generalštaba Slovenske vojske pa Alenko Ermenc. Razrešili so tudi Dejana Matijeviča, generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe (OVS) Ministrstva za obrambo.

Anton Travner, novi generalni direktor Policije (vir: Linkedln)

Tatjano Bobnar je zamenjal Anton Travner, Matijeviča Andrej Osolnik, Slovensko vojsko naj bi glede na nekatere javne objave vodil Robert Glavaš.

Novi generalni direktor Policije Anton Travner je strokovnjak za upravljanje mejne varnosti, pričakovano bo vse napore vložil v zaščito mej in drugačne azuilne politike.

Novi podpredsedniki vlade so: Zdravko Počivalšek (SMC), mag. Matej Tonin (NSi) in Aleksandra Pivec (DeSUS). Generalni sekretar vlade je dr. Božo Predalič.

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev. V kabinetu predsednika vlade bodo to dr. Vinko Gorenak (nekdanji minister za notranje zadeve), mag. Igor Senčar in Žan Mahnič.

Mag. Monika Kirbiš Rojs

Državna sekretarka v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je postala mag. Monika Kirbiš Rojs. To ni presenečenje, Janez Janša je pred časom dejal, da je Kirbiš Rojsova največja strokovnjakinja v Sloveniji za to področje.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve pa je postal Franc Kangler.

Več o sklepih seje vlade je dostopno tukaj

S 1. seje vlade, 13. marca 2020:

Razrešeni, imenovani sta bili v času vlade Marjana Šarca:

Razrešeni Tatjana Bobnar in Alenka Ermenc (vir: policija.si)

M. P.