V podjetjih hitro testiranje, v Impolu covid-19 prebolelo 231 ljudi

(vir: pixabay.com)

Številna podjetja so včeraj začela svoje zaposlene testirati na novi koronavirus s hitrimi testi. Ponekod teste izvajajo v podjetjih, drugod pa so zaposlene napotili v zdravstvene domove.

V skupini Impol so se odločili za testiranje s hitrimi testi pri vseh zaposlenih prvi dan pred prihodom na delo po praznikih. Včeraj je njihova pooblaščena ambulanta za medicino dela izvedla 756 testov, med katerimi so bili trije pozitivni.

Za testiranje so se odločili, da preprečijo popraznični vnos okužb v delovne sredine, v prihodnje pa bodo hitre teste izvajali v primeru pojava okužb znotraj posamezne delovne enote. Skupaj je sicer doslej v skupini covid-19 prebolelo 231 ljudi.

V podjetju TBP iz Lenarta, ki v okolju s precejšnjim številom okuženih ob koncu lanskega leta zaposluje okoli tisoč ljudi, bodo teste izvajali v zdravstvenem domu, zato so se dogovorili za več terminov v tem tednu. Trenutno so razmere glede okužb obvladljive, pričakujejo pa manjšo rast števila obolelih zaradi minulih praznikov, ki bo najbolj prišla do izraza ob koncu tega in v začetku naslednjega tedna.

V Dravskih elektrarnah Maribor (DEM) so že v preteklih dneh začeli z napotitvami zaposlenih na hitre teste, ki jih izvajajo zdravstveni domovi, saj v teh dneh začenjajo z rednimi letnimi remonti in revizijami proizvodnih objektov. Za STA so pojasnili, da po opravljenih testih nihče od sodelavcev ni bil pozitiven.

Tudi v prihodnje bodo, podobno kot doslej, v večji meri uporabljali običajne teste, na katere napotijo sodelavce, ki pri sebi prepoznajo bolezenske znake. Tiste, ki se bodo vračali na delo, ki so ga doslej opravljali od doma, pa bodo tudi v prihodnje hitro testirali. Trenutno imajo med 240 zaposlenimi šest aktivno okuženih, bolezen pa je že prebolelo 30 zaposlenih.

V Holdingu slovenske elektrarne (HSE) hitre teste med zaposlenimi opravljajo že od sredine decembra 2020.

V Perutnini Ptuj so za STA pojasnili, da hitrega testiranja še ne izvajajo. Vsa preventivna testiranja so do sedaj izvajali z napotitvijo zaposlenih na redna PCR-testiranja. Dodajajo, razmere obvladujejo brez večjih težav.

M. P.