V Podravju pozitiven že skoraj vsak drugi test

UKC Maribor

Število okužb z novim koronavirusom se hitro povečuje. Najvišji delež pozitivnih PCR testov pa je najvišji tam, kjer je najmanjša precepljenost, to je v Podravski regiji, kjer je pozitiven že skoraj vsak drugi test.

Še v prejšnji tednih je bilo pozitivnih okoli 25 odstotkov vseh testiranih (vsak četrti).

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v Podravju v zadnjih sedmih dneh potrjenih 1995 primerov covida-19, kar je z izjemo Osrednjeslovenske regije največje število med statističnimi regijami v Sloveniji.

V tednu dni se je število potrjenih okužb povečalo skoraj za dve tretjini (61,1 odstotka). V 14 dneh pa so potrdili 3233 okužb, to je pri odstotku prebivalstva.

Po deležu cepljenih je Podravska regija med 12 slovenskimi regijami na repu, zadnja, s prvim odmerkom cepiva proti covid-19 je cepljenih le 52,5 % prebivalcev in prebivalk, cepljenih je 172.880 ljudi. Povprečje v državi je 56-odstotno.

Posledično se število hospitaliziranih bolnikov s covid-19 tako v UKC Maribor kot v Splošni bolnišnici Ptuj vztrajno povečuje.

V UKC Maribor se število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 vztrajno povečuje. Trenutno jih je 77, od tega na intenzivnem zdravljenju 28. Včeraj je umrl 1 oboleli. V SB Ptuj pa je 14 obolelih s covidom-19, včeraj je umrl 1 oboleli.

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je v ponedeljek za Televizijo Slovenija povedal, da so med hospitaliziranimi bolniki večinoma necepljeni proti covidu-19.

Delež cepljenih na akutnem oddelku je med 20 in 25 odstotkov ter v intenzivni enoti med 10 in 15 odstotkov, je povedal Vogrin.

Infektologinja in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović pa je včeraj dejala, da se bo število okuženih z novim koronavirusom še nekaj časa povečevalo, saj je v Sloveniji še kar precejšen delež necepljenih oz. neprebolevnikov. Upa pa, da se v kratkem ne bo močno povečalo število tistih, ki potrebujejo intenzivno nego.

M. P.