V pomoč pri zdravljenju in negi covid bolnikov tudi vojaki

Minister Janez Poklukar v UKC Ljubljana, kjer se je pridružil ekipi kolegov in pomagal. Ljubljanski župan pa dopušča anarhijo in si očitno želi, da bi bilo čim več obolelih. (vir: arhiv)

Slovenska vojska se bo s svojimi zmogljivostmi vključila v zdravstveni sistem, je na včerajšnji dopisni seji sklenila vlada. Zdravstveni kader Slovenske vojske bo tako pomagal pri zdravljenju in negi bolnikov s covidom-19.

Slovenska vojska bo vzpostavila štiri skupine za pomoč, v vsaki skupini bo do pet ljudi, in sicer diplomirana medicinska sestra ali zdravstvenik, zdravstveni tehnik, vojaški bolničar ter dva bojna reševalca.

Takšno strukturo vojska lahko zagotavlja na dolgi rok ob pogoju, da so skupine razporejene skupaj po zdravstvenih ustanovah.

Slovensko zdravstvo se sooča z največjo krizo doslej. V bolnišnicah primanjkuje predvsem kadra, v pomoč se vključujejo tudi člani Rdečega križa in Civilne zaščite, študenti ter dijaki zdravstvenih smeri.

Minister za zdravje Janez Poklukar je pozval vse, ki so ustrezno usposobljeni, da pridejo na pomoč. Javijo se lahko preko združenj ali v bolnišnice, kjer so že imenovani koordinatorji za kadre.

Spomnimo. Minister se je včeraj tudi sam priključil kolegom na intenzivni covid enoti v UKC Ljubljana.

M. P.