V preteklem tednu 765 nadzorov spoštovanja kovidnih ukrepov

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Inšpektorji Inšpektorata za okolje in prostor so v preteklem tednu, od 13. do 19. decembra 2021, opravil 765 nadzorov spoštovanja zahtev Zakona o nalezljivih boleznih in vladnih odlokov namenjenih zajezitvi širitve nalezljive bolezni covid-19.

523 je bilo pregledov nošenja mask, 62 zbiranja ljudi ter 177 preverjanja razkužil.

Opravljenih je bilo tudi 718 nadzorov izpolnjevanja PCT, (prebolel, cepljen, testiran), pregledanih pa je bilo 2.649 oseb. Izdana sta bila plačilna naloga za štiri in dva tisoč eurov.

Po Zakonu o prekrških sta bila izdana dva plačilna naloga in eno opozorilo v zvezi z zagotavljanjem pogoja PCT v trgovinski dejavnosti.

Podjetju iz Grosuplja je bil izdan plačilni nalog v višini 4000 evrov, ker je bilo ugotovljeno, da pri uporabnikih storitev ne preverja pogojev PCT. Lastniku cvetličarne v Ljubljani, ki ni preverjal izpolnjevanja pogoja PCT pri strankah, pa je inšpektor izdal plačilni nalog v višini 2000 evrov.

Po Zakonu o inšpekcijskem nadzoruje bilo izdanih 29 opozoril, in sicer:

  • 13 v trgovski dejavnosti,   (niso imeli obvestil o izpolnjevanju pogoja PCT za zaposlene oziroma za stranke, niso vodili evidenc o samotestiranju, niso preverjali pogoja PCT, nepravilne nošnje mask);
  • 5 v industrijski dejavnosti (ker niso bila nameščena opozorila za zaposlene in stranke v zvezi z zagotavljanjem pogoja PCT in zardi nepravilne nošnje mask);
  • 4 v storitvenih dejavnostih (ker niso preverjali pogoja PCT za stranke; zaradi nepravilne nošnje mask;
  • 4 v gostinstvu (ker niso preverjali  izpolnjevanju pogoja PCT za stranke in niso predložili evidenc o samotestiranju,
  • 3 v večstanovanjskih stavbah (ker ni bilo nameščeno razkužilo).

Inšpektorji Inšpektorata za okolje in prostor so v preteklem tednu opravili tudi sedem nadzorov objektov za transport in 20 na gradbiščih, a nepravilnosti glede spoštovanja in izvajanja covid ukrepov niso ugotovili.

M. P.