V proračunu za leto 2022 več denarja za občine

(vir: pixabay.com)

Lokalna samouprava bo prihodnje leto iz državnega proračuna predvidoma deležna več sredstev, kot je bilo določeno doslej, pa tudi več, kot določa zakon o financiranju občin. Dopolnilo s takšno vsebino so za obravnavo na današnji seji odbora DZ za finance vložile koalicijske poslanske skupine, podpira pa ga tudi vlada.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je ob tem povedal, da ima vlada bistveno večje razumevanje za delovanje slovenskih občin in njihovo financiranje kot pretekle vlade.

“Predloženi proračun priča o koreniti spremembi odnosa vlade do financiranja lokalne samouprave, ne le v smislu določitve povprečnine, pač pa tudi načrtovanja razvojnih nalog in investicijskih aktivnosti,” je dejal.

“Proračunska politika se je prilagodila novonastalim razmeram, in sicer tako, da proračun zagotavlja sredstva za financiranje zaščite zdravja prebivalstva, hkrati pa omogoča ustrezne pogoje gospodarstvu, da se ohranjajo delovna mesta,” je o predlaganih spremembah poslancem pojasnil finančni minister Andrej Šircelj.

Poudaril je, da se bo proračunski primanjkljaj zniževal. Ob 13,94 milijarde evrov načrtovanih izdatkov naj bi se prihodnje leto v državno blagajno steklo 11,47 milijarde evrov. To pomeni 2,47 milijarde evrov primanjkljaja oz. 4,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). “Pomembno je, da se primanjkljaj znižuje in se bo zniževal tudi v letu 2023,” je dejal.

Zniževal se bo tudi dolg države. Ta je za leto 2022 načrtovan v višini 77,5 odstotka BDP, kar pomeni eno odstotno točko manj kot letos.

Šircelj je izpostavil investicijsko naravnanost predloga proračuna za leto 2022, še posebej v zdravstvo. “Po dolgih letih se je vlada odločila, da se investira v zdravstvo, v proračunih prejšnjih vlad te investicijske spodbude ni bilo,” je dejal. Omenil je tudi načrtovana vlaganja v infrastrukturo, projekte s področja podnebnih sprememb in zaščite starostnikov, pa tudi v vrtce, šole, kulturo ter vojsko.

Odbor za finance ima danes na dnevnem redu predlog sprememb proračuna za leto 2022. Z njimi se za prihodnje leto načrtovani odhodki zvišujejo za dobro desetino, kar vlada pojasnjuje z dejstvom, da smo še vedno v fazi okrevanja in odpravljanja posledic epidemije covida-19.

S. B.