V SD brutalno nad novinarje, ki jim niso všeč!

Kdo pravi, da SD nima varnostnika? Konjiški Jernej Štromajer (tudi brez maske). (Foto z včerajšnjega dogajanja pred sedežem SD v Ljubljani).

V stranki SD so včeraj snemalcu Nove24TV fizično preprečili prisostvovati na izjavi za medije, ki sta jo na sedežu stranke sklicala predsednica SD Tanja Fajon. Dogodek že odmeva med novinarskimi organizacijami.

Snemalec televizije je namreč tako kot vsi ostali mediji prišel na sklicano izjavo za javnost in jo želel posneti ter objaviti, a mu je vstop na dvorišče fizično preprečil varnostnik, češ da na dogodku, na katerega so bili vabljeni vsi mediji, ni zaželen.

A to še ni bilo vse. Ko so na televiziji na dogodek opozorili na družbenih omrežjih, so iz službe za stike z javnostmi stranke SD dobili odgovor: “Kot veste, smo v stranki SD zaradi znanih zlorab, laži in potvarjanj s strani vašega medija že pred časom sprejeli odločitev, da z vašim medijem ne sodelujemo. Žal z načrtnim generiranjem laži in sovraštva nadaljujete še naprej. Dokler bo tako, na naših dogodkih niste dobrodošli.”

Zoper takšno omejevanje dela medijev so se že včeraj ostro odzvali v Združenju novinarjev in publicistov. “Tovrstno omejevanje dela medijev ni sprejemljivo ne za opozicijsko ne za vladno ali katerokoli drugo stranko in grobo posega v svobodo dela medijev. Posebej je nerazumljivo s stranki stranke, ki dnevno opozarja na domnevne pritiske na delo medijev v Sloveniji, in katere evropska poslanka v Evropskem parlamentu sproža razprave o domnevnem kršenju medijske svobode v Sloveniji. Očitno v SD pritiske na medije opazijo le takrat, ko naj bi jih izvajali drugi,” so zapisali.

V združenju tudi pričakujejo, da bodo v SD preklicali svojo objavo na Twitterju, namenjeno Novi24TV, da njeni novinarji na dogodkih SD niso dobrodošli in da z njenimi novinarji in snemalci ne sodelujejo.

“V kolikor do preklica ne bo prišlo, bomo pozvali vse ostale medije v Sloveniji, da v znak protesta bojkotirajo vse dogodke, ki jih prireja stranka SD. O napadih na novinarje s strani SD, njene predsednice in evropske poslanke Tanje Fajon bomo obvestili tudi Evropski parlament, pristojno evropsko komisarko in mednarodna novinarska združenja,” so zapisali.

Tanja Fajon je nato blefirala in se Novi24TV opravičila prek Twitterja. Češ, da ni vedela in videla, kaj se dogaja. Fotografija ne laže!

Tako je bilo včeraj pred sedežem SD v Ljubljani, Fajonova očitno ni govorila resnice, ko je trdila, da ni vedela, kaj se dogaja nekaj korakov stran od nje. (vir: družbena omrežja)

Dve skoraj sočasni sporočili na Twitterju s sedeža SD:

M. P.