V Sloveniji potrdili prvo okužbo z južnoafriško različico koronavirusa

Minister za zdravje Janez Poklukar. (vir: Twitter, Vlada RS)

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je minister za zdravje Janez Poklukar sporočil, da je bila danes v Sloveniji potrjena prva okužba z južnoafriško različico koronavirusa. Obolela oseba prihaja iz mariborske regije. 

Obolela oseba je bila odkrita v mariborski regiji po povratku iz Afrike.

Novi minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da je bil danes v Sloveniji odkrit južnoafriški sev novega koronavirusa oziroma tako imenovano različico B1351.

Obolela oseba je bila odkrita v mariborski regiji po povratku iz Afrike. Kot je dejal, je epidemiološka služba iz terena ugotovila vse visokorizične kontakte in s tem štiri osebe napotila na testiranje, deset oseb je napotila v karanteno. Dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike, sta oboleli, najverjetneje imata tudi ti osebi južnoafriški sev.

Ali je bila okužba z južnoafriško različico koronavirusa potrjena pri zdravniku mariborskega kliničnega centra še ni znano, poroča portal Siol.net.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano in Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so v preteklih dneh sicer potrdili tudi 35 primerov angleške različice novega koronavirusa.

M. P