V Sloveniji primanjkuje medicinskih sester

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije ocenjujejo, da nam trenutno primanjkuje okoli 5.000 medicinskih sester. Slednje že ogroža delo na nekaterih oddelkih v slovenskih bolnišnicah.

S pomanjkanjem medicinskih sester pa se ne srečuje le UKC Ljubljana, UKC Maribor, Sežana itd., temveč celotno slovensko in evropsko zdravstvo. Pomanjkanje medicinskih sester je posledica tako njihovega upokojevanja kot tudi iskanja boljših priložnosti v tujini.

Plače medicinskega osebja v Sloveniji

Srednje medicinske sestre v Sloveniji začnejo v 19. plačnem razredu, kar pomeni, da zaslužijo mesečno brez dodatkov 890 EUR bruto. Napredujejo lahko do 34. razreda, kjer za javni sektor predpisana bruto plača znaša 1.600 EUR. 29. razred je začetni plačni razred za diplomirane medicinske sestre, ki z leti in dodatnim izobraževanjem lahko pridejo do 44. razreda ali 2.380 EUR bruto mesečnega dohodka.

Kam v tujino odhaja medicinsko osebje?

Medicinske sestre najpogosteje odhajajo v Avstrijo in Nemčijo, sledijo Anglija, Avstralija, ZDA, Nova Zelandija, celo Jamajka. V tujini prejemajo v primerjavi s Slovenijo boljša plačila, pa tudi delovne razmere in obremenitve so bistveno drugačne. V zadnjih dveh letih je zbornica izdala potrdilo o dobrem imenu za 420 zdravstvenikov.

Štajerke, Korošice, Prekmurke se dnevno vozijo na delo v Avstrijo

Za delo v Avstriji se je odločilo tudi veliko Štajerk, Korošic in Prekmurk. Le-te povedo, da je plača je bistveno višja, od 1.800 EUR neto. Dobijo pa še 13. in 14. plačo. Na leto imajo 6 tednov dopusta, pripada jim tudi 6 tednov 100 % plačane bolniške, v primeru, da zbolijo. Na delovnem mestu dobijo ponavadi še topli obrok, napitke in druge lagodnosti. V primeru slabega vremena, zaporednih dežurstev ipd. lahko npr. tudi prenočijo. Takoj po zaposlitvi si lahko uredijo bančne kredite. Na delovna mesta se ponavadi vozijo organizirano. Vožnja resda traja 45-75 minut v eno smer, ampak so vseeno zadovoljne.

Avstrijske in nemške agencije iščejo kader v Sloveniji

Avstrijske in nemške agencije za zaposlovanje v Sloveniji že kar nekaj časa intenzivno iščejo medicinsko osebje. Ne le zdravnike, ampak tudi medicinske sestre in babice. Nemčija naj bi trenutno potrebovala vsaj 35.000 medicinskih sester, negovalcev in babic. Do leta 2030 naj bi v nemškem zdravstvenem sektorju primanjkovalo 1 mio zdravstvenikov, med njimi 165.000 zdravnikov.

In od kje bo navsezadnje Slovenija dobila medicinsko osebje?

Pred leti so k nam še prihajale medicinske sestre iz bivše Jugoslavije, ampak je Slovenija postala za njih nezanimiva. Raje gredo v Avstrijo in Nemčijo, kjer so veliko bolje plačane. Za kakšnega stotaka razlike v plači pa se ne bodo selile čez mejo.

K. V.

Foto: Radio Center