V šolah in vrtcih tudi letos jedli tradicionalni slovenski zajtrk

V enoti Zgornja Polskava Vrtca »Otona Župančiča« Slovenska Bistrica, sta se otrokom in vzgojiteljicam pridružila poslanka DZ RS mag. Karmen Furman in podžupan Občine Slovenska Bistrica Žarko Furman.

Včeraj je potekal že tradicionalni slovenski zajtrk. Gre za dan, ki spodbuja in opominja, da se ob dnevu slovenske hrane spomnimo in pomislimo na naš način prehranjevanja, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo in kaj jemo.

V vrtcih in osnovnih šolah po Sloveniji so ponudili več kot 270.000 otrokom tradicionalni slovenski zajtrk v obliki kruha z maslom in medom, jabolko in mleko. Letos je dan potekal z geslom: Hvala za naš super zajtrk! Gre za osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji petek v novembru. Prvič je bil na nacionalni ravni izveden leta 2011 in je nadgradnja t. i. medenega zajtrka, ki so ga pred tem na pobudo Čebelarske zveze Slovenije izvajali v mnogih vzgojno – izobraževalnih zavodih.

Projekt je namenjen podpori pridelovalcem in predelovalcem lokalne hrane ter spodbujanja samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Tega se zavedajo tudi v Vrtcu »Otona Župančiča« Slovenska Bistrica, ki so v vseh svojih enotah po Občini Slovenska Bistrica ter sosednjih občinah, kjer imajo enote, ponudili tradicionalni slovenski zajtrk. V goste so povabili tudi čebelarje in predstavnike javnega življenja.

M. P.