V stik s koronavirusom prišel vsak 30 državljan

Raziskava o novem koronavirusa v Sloveniji kaže, da je imelo 41 sodelujočih oziroma 3,1 odstotka v krvi protitelesa proti novem koronavirusu. Po besedah Maria Poljaka je moč sklepati, da je do prejšnjega tedna tako v stik z virusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije, s 95-odstotno gotovostjo je prekuženega od dveh do štirih odstotkov prebivalstva.

Prof. dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, ki je bil glavni in odgovorni raziskovalec v tej nacionalni raziskavi o pojavnosti novega koronavirusa v Sloveniji, je na današnji vladni novinarski konferenci še pojasnil:

– Slovenska raziskava je prva na svetu, ki je izmerila prekuženost na reprezentativni populaciji celotne države z merjenjem protiteles proti novem koronavirusu.

– Vzorec raziskave, ki ga je izdelal Statistični urad Republike Slovenije, je reprezentativen glede na starost, spol in geografsko razdelitev Slovenije. Velikost vzorca je ravnotežje med zahtevano natančnostjo ocen in omejenimi človeškimi in finančnimi viri.

– Od 3000 oseb povabljenih v študijo, jih je 1.368 potrdilo sodelovanje. Odvzeli so 1.367 brisov in 1.318 vzorcev krvi.

– 41 oseb oziroma 3,1 % je imelo protitelesa proti novemu koronavirusu.

Podobno raziskavo, kot so jo danes predstavili, sta opravili zgolj še dve državi na svetu, podatki za Avstrijo, kjer so rezultate objavili včeraj, pa so zelo podobni slovenskim. Le da je raziskava slovenskih raziskovalcev še bolj poglobljena. Raziskava sicer poteka v dveh fazah, danes so predstavili izsledke prve faze, naslednja faza bo trajala do oktobra.

M. P.