V strugi reke Pesnice rešila življenje

S petkove slovesnosti ob Dnevu policije v Tacnu pri Ljubljani (vir: policija.si)

Na osrednji slovesnosti ob Dnevu policije, ki je bila v petek v prostorih Policijske akademije v Tacnu pri Ljubljani, so najzaslužnejšim posameznikom podelili najvišja priznanja policije. Poleg priznanj zaposlenim v policiji so podelili tudi medalje za požrtvovalnost in hrabrost.

Med prejemniki medalj za požrtvovalnost sta tudi Stanislav Vajda in Tadej Zadravec, ker sta popoldne, 9. aprila 2020, iz prevrnjenega vozila v strugi reke Pesnice rešila občana ter mu z veliko mero požrtvovalnosti rešila življenje.

Popoldne 9. aprila 2020 sta se Stanislav Vajda in Tadej Zadravec, vsak s svojim motornim kolesom, peljala po lokalni cesti v naselju Kozjak nad Pesnico.

Med vožnjo sta v strugi Pesnice opazila na streho prevrnjen avtomobil. Brez pomisleka sta se ustavila in se spustila peš po 12 metrov dolgem strmem pobočju do delno potopljenega vozila. V njem je bil ujet moški, ki ni kazal znakov življenja.

Stanislav Vajda je takoj splezal na avtomobil in moškega deloma potegnil iz njega, na pomoč pa mu je priskočil tudi Tadej Zadravec.

Kljub ledeno mrzli vodi, ki jima je segala do pasu, sta poškodovanega voznika zvlekla do nabrežja. Moškega, ki je začel kazati znake življenja, sta položila na bok. S pomočjo voznice osebnega avtomobila, ki je takrat  pripeljala mimo, so ga zavili v folijo in počakali do prihoda reševalcev.

Vajda in Zadravec sta s svojim nesebičnim dejanjem in veliko mero požrtvovalnosti ponesrečencu rešila življenje. Pri tem se nista ozirala na nevarnost zaradi morebitnega padca po strmem, prepadnem bregu ali podhladitve v ledeni reki, je Policija zapisala v obrazložitvi ob podelitvi medalj.

Vodila ju je želja po pomoči človeku, ki se je znašel v stiski, zato jima je Policija podelila medalji za požrtvovalnost.

Podeljene medalje (vir: policija.si)

M. P.