V teh dneh dovoljena uporaba pirotehnike prve kategorije, a previdno

Kako so razvrščeni ti izdelki, kaj je in kaj ni dovoljeno, kakšne so lahko posledice?

Od 26. decembra do 2. januarja je dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok. Pri tem policija in zdravstveni delavci opozarjajo, da je treba pirotehniko uporabljati premišljeno, saj lahko sicer pride do hudih poškodb.

Prvo kategorijo pirotehnike razdelimo na ognjemetne izdelke, katere glavni učinek je pok, in izdelke, katere glavni učinek ni pok. Izdelke katerih glavni učinek ni pok, se lahko uporablja vse leto, mednje pa sodijo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost (in so kot taki tudi označeni). To so recimo tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice in pokajoče kroglice.

Uporaba ognjemetnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja.

Gre za izdelke, kot so različne pokajoče žabice, pokajoče vrvice, pokajoče kroglice, pasje bombice in podobni izdelki.

Pri tem je njihova uporaba prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok in med katere npr. spadajo tudi petarde, pa je pri nas povsem prepovedana.

Pirotehnične izdelke prve kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij pa je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

Globe za kršitve tega zakona se gibljejo med 400 in 1.200 evri. Policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Svarijo pa pred uporabo pirotehnike, ki je narejena doma.

Prav pri uporabi nedovoljenih pirotehničnih sredstev se namreč zgodi največ poškodb. Policisti opozarjajo, naj nihče pri rabi pirotehnike ne čaka na osebno izkušnjo in naj ne eksperimentira, ker so posledice lahko grozljive, izkušnja pa lahko človeku za vedno spremeni življenje.

Ob koncu leta 2016 se je to npr. zgodilo tudi 14-letniku iz Šentjurja, ki ga je eksplozija pirotehnike tako poškodovala, da so mu morali amputirati roki do zapestij, prav tako je imel hude poškodbe obraza, oči in sluha.

Uporaba pirotehnike povzroča trpljenje tudi živalim. V društvih za zaščito živali tako opozarjajo, da nekaj sekund naše zabave s pirotehniko ni vrednih trpljenja, ki ga s tem povzročamo živalim.

M. R.