V teku največja mobilizacija v zdravstvu

Minister Janez Poklukar v UKC Ljubljana, kjer se je pridružil ekipi kolegov in pomagal. Ljubljanski župan pa dopušča anarhijo in si očitno želi, da bi bilo čim več obolelih. (vir: arhiv)

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je povedal, da je v državi prostih še devet covidnih intenzivnih postelj, v teku je največja mobilizacija v zdravstvu, je povedal za STA. Z direktorji covidnih bolnišnic so zato na večernem sestanku iskali rešitve za zagotavljanje dodatnih zmogljivosti. 

Z direktorji vseh 15 covidnih bolnišnic se sestajajo vsak dan. Na sinočnjem večernem sestanku pa so se nato dogovorili, da bodo bolnišnice kapaciteto covidnih intenzivnih oddelkov povečale za 10 dodatnih postelj.

Glavna ovira je pomanjkanje kadra

Glavna ovira niso postelje niti prostor, glavna ovira je pomanjkanje kadra, je dejal državni sekretar in povedal, da so se na poziv ministra za zdravje Janeza Poklukarja k pomoči covidnim bolnišnicam že odzvali v zdravstvenih domovih, psihiatričnih bolnišnicah, specialnih bolnišnicah, porodnišnicah in izobraževalnih ustanovah, med njimi so se odzvale zdravstvene šole in obe medicinski fakulteti.

Prav tako so pomoč obljubili v civilni zaščiti in na Rdečem križu, vlada je za pomoč covidnim bolnišnicam aktivirala tudi Slovensko vojsko. Na ministrstvu za zdravje so aktivirali tudi vse zavode za zaposlovanje, upokojene zdravstvene delavce in prostovoljce.

“Prav vsak, ki je pripravljen, je dobrodošel. Vsak par rok, ki je pripravljen pomagati v slovenskih bolnišnicah, pride še kako prav,” je pozval Vindišar.

Odpirajo maksimalne kapacitete za covidne bolnike

S ponedeljkom ali torkom pa bodo nato bolnišnice odprle maksimalne kapacitete. Tako bo skupaj na voljo približno 1200 postelj, od tega bo 280 postelj namenjenih covidnim bolnikom, ki potrebujejo intenzivno nego.

1200 postelj naj bi bilo po trenutnih projekcijah dovolj za obvladovanje epidemije. Vrh epidemije v bolnišnicah pričakujejo 24. novembra, glede na razvoj epidemiološke slike pa so trenutno nekoliko bolj optimistični, kot so bili prejšnji teden.

Institut Jožef Stefan (IJS) je v svoji najnovejši napovedi v petek namreč ocenil, da je epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov “predvidoma dosegla vrh četrtega vala”. Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300, so ocenili na IJS.

M. P.