V tem tednu poostren nadzor hitrosti

(vir: policija.si)

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Danes se tako začenja nacionalna preventivna akcija Hitrost, ki bo potekala do 15. avgusta 2021. V tem času bomo policisti preverjali, ali vozimo prehitro.

Policija bo v času preventivne akcije po vsej Sloveniji izvajala poostren nadzor hitrosti, ki je mednarodno usklajen. Nadzor hitrosti pomeni aktivnosti povezane z umirjanjem prometa in je uvod v začetek šolskega leta..

Policija poziva voznike, naj z umirjeno vožnjo prispevajo k varnim potem za vse prometne udeležence. Omejitve hitrosti so namenjene za našo lastno varnost.

Letos je bilo do 15. julija zabeleženih 1335 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, kar je pet odstotkov manj, kot v enakem obdobju lani, ko je bilo teh 1406. A zelo zaskrbljujoče so najhujše posledice teh prometnih nesreč – letos namreč zaradi neprilagojene hitrosti beležimo že 26 smrtnih žrtev, skoraj toliko, kot v celotnem letu 2020, ko je bilo 27 smrtnih žrtev.

Med njimi je bilo največ voznikov motornih koles in voznikov osebnih avtomobilov. Do 20. julija 2021 je bilo kljub manjšemu obsegu prometa v prvem četrtletju ugotovljenih kar 74.522 kršitev s področja hitrosti, to je skoraj 11.000 kršitev več kot v enakem obdobju 2020, ko je bilo 63.614 kršitev.

Skoraj polovica teh nesreč se je zgodila med petkom in nedeljo, med smrtnimi žrtvami pa je bilo največ voznikov motornih koles in voznikov osebnih avtomobilov. Med povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti letos izstopa starostna skupina od 25 do 34 let. Udeleženci iz te starostne skupine so povzročili največ, 306 prometnih nesreč, pa tudi največ smrtnih prometnih nesreč. Teh je bilo sedem.

Tretjina smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti se zgodi ponoči, približno enako razmerje v času nastanka prometne nesreče (dan/noč) pa je tudi v primeru smrtnih prometnih nesreč.

Vir: Policija 

M. P.