V UKC Ljubljana umrlo dekle, sumijo na zaplet po cepljenju

UKC Ljubljana (vir: Twitter)

“V Sloveniji je prišlo do primera suma resnega neželenega dogodka v časovni povezavi s cepljenjem proti covidu-19 pri mlajši ženski. Zaplet se je končal tragično. Ob tem izrekam iskreno sožalje svojcem. Javnost prosim za pieteto in spoštovanje.”

Tako je danes na novinarski konferenci sporočil zdravnik in minister za zdravje Janez Poklukar.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je v časovni povezavi s cepljenjem proti covidu-19 umrla mlajša ženska, stara 20 let, cepljena je bila s cepivom Janssen, kjer za popolno zaščito zadostuje že en odmerek.

V Sloveniji, kjer cepivo proti covidu-19 lahko izbiramo, je bilo doslej s cepivom Janssen cepljenih 120.000 ljudi, kot je znano, je cepivo registrirano brez posebne omejitve za starostne skupine. Obstaja pa nekaj izjemno redkih kontraindikacij.

Potencialno se lahko zgodi pri enem na 100 tisoč primerov

Gre za izjemno redek dogodek. Po ameriški statistiki, tam uporabljajo od vektorskih cepiv samo cepivo podjetja Janssen, je prišlo pri dobrih 8 milijonih cepljenih oseb pri 28 do takega primera.

Igor Rigler, vodja Službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana, je povedal: “Potencialno se lahko zgodi pri enem na 100 tisoč primerov. Če ima pacient po prejemu vektorskega cepiva glavobol, slabost, bruhanje, žariščne nevrološke motnje, mora takoj obiskati zdravnika.”

Cepljenje s cepivom Janssen začasno ustavljeno

Ko so v posvetovalni skupini izvedeli, da je smrt mladega dekleta lahko povezana s cepljenjem, so se takoj odločili, da cepljenje s tem cepivom začasno ustavijo, dokler ne bodo znane podrobnosti primera. Potem se bodo odločili, kako naprej uporabljati cepivo tega proizvajalca.

Istočasno smo v naši državi uporabili že 2,1 milijon odmerkov. Z obema odmerkoma je cepljen skoraj milijon prebivalcev. Ti so cepljenje prestali s predvidenimi stranskimi učinki in se s tem zaščitili pred boleznijo covid-19.

Stroka nenehno preverja in spremlja učinkovitost cepiv in beleži neželene stranske učinke. Do danes je bil v Sloveniji zabeležen le en primer, kjer je bila potrjena povezava med cepljenjem in smrtjo.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci povedal, da kot minister za zdravje in zdravnik popolnoma zaupa stroki in sledi njihovim priporočilom.

M. P.