V več mestih množično testiranje na novi koronavirus

V Sloveniji se danes začenja tridnevno prostovoljno in brezplačno testiranje na virus covid-19 s tako imenovanimi hitrimi testi. Testiranje bo potekalo v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju in Ptuju.

V ogroženih krajih bo od danes dalje, poleg Ptuja, testiranje tudi v Lenartu in Sevnici.

O točni lokaciji in pričetku testiranja s hitrimi testi prebivalce obveščajo lokalne skupnosti. Zaenkrat je znano naslednje:

V Ljubljani bo testiranje na Kongresnem trgu, kjer so v ponedeljek že postavili mobilno enoto za testiranje. Začeli bodo ob 8. uri, kot so napovedali prejšnji teden, pa naj bi testirali od torka do četrtka od 8. do 17. ure.

V Celju potekalo v hali A na Celjskem sejmišču, in sicer danes od 10. do 17. ure, v sredo od 9. do 17. ure in v četrtek 9. do 15. ure.

V Slovenj Gradcu se bo začelo v soboto. Potekalo bo ves dan v skladu z zmogljivostmi mobilne ekipe. Načrtovana lokacija je pred športno dvorano Slovenj Gradec.

Ptuj: na parkirišču pri Zdravstvenem domu Ptuj, od 22. do 24. 12. med 9. in 17. uro.

Lenart: na covid točki pred zdravstvenim domom danes med 10. in 13. uro.

Testiranje je brezplačno, naročanje ni potrebno, pri sebi moramo imeti le osebni dokument in zdravstveno kartico.

Če želite opraviti test, preprosto pridete na določeno mesto, kjer vam bo usposobljeno osebje opravilo bris. Ob tem pa upoštevajte vsa priporočila, predvsem varnostno razdaljo. Priporočajo tudi, da nosimo zaščitno masko.

Rezultat bomo prejeli prek sms-a na svoj telefon 15 minut po opravljenem testu. Če bi se izkazalo, da smo na testu pozitivni, se takoj izolirajmo, pojdimo domov s čim manj stikov, kot je mogoče. Ne uporabljajmo javnega prevoza. Doma pokličimo svojega izbranega zdravnika, ki nam bo odprl bolniški list.

Negativni rezultat testa pomeni, da smo negativni v tistem trenutku. Zato naj nam test ne daje občutka lažne varnosti. Še naprej dosledno upoštevajmo vsa priporočila in zaščitne ukrepe.

M. P.