V zaprtih javnih prostorih ponovno obvezne zaščitne maske in razkuževanje rok

(vir: pixabay.com)

Minister za zdravje Tomaž Gantar je predstavil ponovno uvedbo nošenja mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu ter razkuževanja rok. Odlok bo začel veljati ob polnoči, 25. junija 2020, sprejet je bil zaradi slabšanja epidemiološke slike v državi.

Tako sta spet obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok.

Odločitev bodo preverjali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v naši državi, ko se bodo odločali tudi o sprejemanju dodatnih ukrepov in morebitnih spremembah režima na meji za vstop v Slovenijo.

Minister opozarja, da se epidemiološka slika v posamezni državi lahko hitro spremeni, zato morajo slovenski državljani v tujini pozorno spremljati dogajanje.

V teh zadnjih dneh je bilo sicer na podlagi novih pogojev za prestop meje izrečenih tudi okrog 2.700 ukrepov karantene.

Ker gre za veliko številko so tudi razmisleki o dodatnih ukrepih, na primer za uporabo prostovoljne aplikacije za spremljanje kontaktov na prostovoljni osnovi, da bi s tem preprečili dodatne zaostritve ukrepov.

Minister Tomaž Gantar je povedal: “Spremljamo aplikacije, ki bi bile za nas sprejemljive in so na prostovoljni osnovi. Kot primerne ocenjujemo tiste, ki jih uporabljajo v Italiji, morda še nekoliko bolj v Nemčiji.”

Mobilna aplikacija bi opozorila tiste, ki bi si jo namestili na pametni telefon, ali so bili v stiku z okuženo osebo. Podatki v aplikaciji so anonimizirani, kar zagotavlja ustrezno varnost, uporaba pa je smiselna, predvsem če jo namesti večje število državljanov.

Aplikacija bi lahko olajšala nadzor tudi nad karantenami, in sicer tako, da bi naložili uporabo aplikacije tistim, ki jim je bila odrejena karantena, vendar pogovori o tem še potekajo.

M. P.