V zdravstvu nujno potrebujejo kri

Krvodajalske akcije in odvzemi krvi v centrih za transfuzijo ob dodatnih obremenitvah zdravstvenega sistema zaradi novega koronavirusa tečejo naprej, vendar na prilagojen način.

Organizatorji pozivajo javnost, da so sveže zaloge krvi nujno potrebne in da so uvedli ustrezne zaščitne ukrepe, zato naj ljudje še naprej darujejo kri.

V UKC Maribor potrebujejo vsak teden 300 doz krvi, zato je strokovni direktor Matjaž Vogrin danes pozval: “Krvodajalci, pridite in darujte kri, ker jo nujno potrebujemo.”

Ob začetku epidemije covida-19 so se soočili z delnim upadom števila krvodajalcev, najverjetneje zaradi strahu krvodajalcev pred okužbo s tem virusom, vendar zagotavljajo, da je poskrbljeno za varnost tako krvodajalcev kot zdravstvenih delavcev.

Odvzemno mesto so začasno preselili iz UKC Maribor v prostore Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, kjer so prav tako zagotovili zadostne razdalje, primerno zračenje in vse druge higienske pogoje.

Krvodajalske akcije tam potekajo vsak ponedeljek, torek in četrtek med 7.30 in 12.00.

Redne krvodajalce še naprej vabijo z vabilom prek sporočila SMS, a jih prosijo za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanje pogojev za darovanje.

Krvodajalce, ki se sami odločijo za prihod, pa prosijo, da pred prihodom na krvodajalsko akcijo vedno pokličejo in se vnaprej dogovorijo o uri prihoda in pogojih za darovanje.

M. P.