V Zgornjem Podravju premalo zdravnikov specialistov

(vir: pixabay.com)

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, ki skrbi za okoli 200 tisoč prebivalcev Zgornjega Podravja, primanjkuje zdravnikov specialistov, kot so zobozdravniki, psihiatri, pulmologi, radiologi, urologi, nevrologi in klinični psihologi.

Zdravstveni dom pokriva Mestno občino Maribor in občine Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lovrenc na Pohorju, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Starše in Šentilj. V domu je trenutno 998 zaposlenih.

Na področju specialističnih ambulant jim primanjkuje pet zobozdravnikov, dva specialista psihiatrije, trije s področja pulmologije, trije za radiološke dejavnosti ter po eden za urologijo in nevrologijo. Na področju klinične psihologije bi potrebovali še dva zaposlena.

Skupno jim tako primanjkuje 17 zdravnikov specialistov, kar se odraža v daljših čakalnih vrstah. Te so najdaljše v zobozdravstvu, v psihiatriji in deloma tudi pri okulistih.

Kako je na področju družinske medicine in pediatrije?

Na področju družinske medicine imajo trenutno dovolj kadra. Kadrovskih težav nimajo niti na področju zdravstvene nege, to je pri oskrbi bolnikov. Na področju pediatrije potrebujejo pet novih zdravnikov. Zdaj jih rešujejo starejši zdravniki. Pet pediatrov namreč že izpolnjuje kriterije za upokojitev ali pa so že upokojeni, pa še vedno delajo.

V letu 2019 načrtujejo zaposlitev šestih zdravnikov družinske medicine, ki bodo v mariborskem zdravstvenem domu zaključili tudi specializacijo. Vprašanje pa je, če bodo po specializaciji tudi ostali v mariborskem zdravstvenem domu.

M. P.