Velik uspeh: Slovenija ena prvih držav na svetu, ki ji je uspelo dobiti posebno zdravilo

(vir: UKC Ljubljana)

Vlada Republike Slovenije se je skupaj z Vlado Japonske in Uradom Združenih narodov za posebne projekte dogovorila o dostavi zdravila Avigan (favipiravir), ki nakazuje učinkovitost pri zdravljenju covida-19.

Vlada je namreč potrdila pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Uradom Združenih narodov za projektne storitve (UNOPS) glede dostave zdravila Avigan (favipiravir) za klinično preskušanje pri zdravljenju nove koronavirusne bolezni (covid-19).

Slovenija je namreč po razglasitvi epidemije z novim koronavirusom Japonsko zaprosila za donacijo zdravila Avigan (favipiravir).

Pri tem je bila uspešna, z donacijo nujne pomoči pa je Slovenija tako postala ena prvih držav na svetu, ki je uspela dobiti omenjeno zdravilo.

Klinično preskušanje v Sloveniji bo izvedel Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in s tem prevzel nalogo priprave vloge za priglasitev na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke ter za pridobitev mnenja Komisije za medicinsko etiko.

Raba zdravila bo v Sloveniji v skladu s priloženimi navodili, kot tudi v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije.

Urad Združenih narodov za projektne storitve (UNOPS) bo s pomočjo svojih dobaviteljev poskrbel, da bo pošiljka zdravila prispela v Slovenijo, je zapisano v vladnem sporočilu (tukaj).

M. P.