Velika zmaga: Avstrija odpravila krivice do slovenskih delovnih migrantov

(vir: arhiv)

“Hvala Romana Tomc za skrb v Evropskem parlamentu, da so diskriminatorni otroški dodatki, ki so jih prejemali slovenski delovni migranti v sosednji Avstriji, sedaj izenačeni.

V ponedeljek, 8. avgusta 2022, so vsi, ki so do teh dodatkov upravičeni, prejeli razliko za nazaj. Hvala stranka SDS in Janez Janša.”

To je le eden od zapisov zahvale na Twitterju ob novici, da je krivica slovenskim delovnim migrantom v Avstriji odpravljena.

Spomnimo. Sredi junija je evropska poslanka Romana Tomc sporočila, da je Sodišče EU odločilo, da je avstrijska indeksacija otroških dodatkov za otroke zaposlenih, ki ostajajo v delavčevi domovini, v nasprotju s pravom EU.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob tem zapisala: “Pri tej akciji, ki bo pozitivno vplivala na cca 10.000 otrok slovenskih delavcev v Avstriji, se mi je pridružilo veliko kolegov iz različnih političnih skupin. To je naša skupna zmaga!”

In dodala: “Mehanizem je v nasprotju z veljavnimi pravili o usklajevanju socialne varnosti, saj pomeni, da nekateri mobilni delavci EU v Avstriji, ki v celoti prispevajo k avstrijskemu gospodarstvu, delovni sili in sistemu socialne varnosti, prejemajo nižje ugodnosti v primerjavi z delavci, katerih otroci živijo v Avstriji.

V Evropskem parlamentu sem bila med prvimi, ki sem opozorila na to neupravičeno diskriminacijo, pri akciji, ki bo pozitivno vplivala na cca 10.000 otrok slovenskih delavcev v Avstriji, pa se mi je pridružilo veliko kolegov iz različnih političnih skupin.

To je naša skupna zmaga!”

Romana Tomc je objavila tudi sporočilo Sodišča EU.

Vir: Romana Tomc (FB)
S. B.