Veronikina nagrada 2018

Strokovna žirija je za Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta 2018 nominirala 5 pesniških zbirk:

  1. Andrej Hočevar: Seznam (Mladinska knjiga)
  2. Aleš Mustar: Srednja leta (Center za slovensko književnost)
  3. Ana Pepelnik: Tehno (Lud Šerpa)
  4. Zoran Pevec: Kako postati nihče (LUD Šerpa)
  5. Tone Škrjanec: Dihaj (Center za slovensko književnost).

V letošnji strokovni žiriji so dr. Igor Divjak, literarni kritik in prevajalec, predsednik, Mojca Pišek, novinarka in kritičarka in Ivo Stropnik, pesnik.

Veronikinega lavreata bodo razglasili na podelitvi na Starem gradu v torek, 28. avgusta. Nagrada, ki jo podeljuje MO Celje, znaša 4.000 EUR bruto, dodana pa ji je tudi častna listina.

Poleg Veronikine nagrade bodo podelili še zlatnik poezije Bini Štampe Žmavc in Tilnu Letnerju malo Veroniko.

Strokovna žirija vrednoti le pesniške zbirke, ki so izšle v času od junija 2017 do vključno maja 2018. Po pravilniku o delu žirije za nagrado lahko konkurirajo zbirke v slovenskem jeziku, ki so izšle doma ali v tujini, lahko tudi v samozaložbi. Veronikina nagrada se podeljuje za poezijo za odrasle.

Doslej so Veronikino nagrado prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj, Andrej Medved, Barbara Korun, Primož Čučnik, Karlo Hmeljak, Petra Kolmančič, Meta Kušar, Ana Makuc in Boris A. Novak.

Na letošnji podelitvi se bo organizator in pobudnik Veronikine nagrade, Fit media, spomnil 90-letnice rojstva Toneta Pavčka, prejel je Veronikino nagrado in zlatnik poezije, ter 60-letnice rojstva njegovega sina, pesnika Marka Pavčka.

K. V.

Foto: veronikini-veceri.si