Višji davki, nižje plače

(vir: pixabay.com)

Izračun, ki ga je za časnik Finance pripravil Matic Čufar iz družbe LeitnerLeitner, kaže, da bo zaposleni, ki ima povprečno neto plačo, zaradi napovedanih davčnih sprememb vlade Roberta Goloba samo prihodnje leto izgubil 218 evrov.

V naslednjih letih bo izguba še bistveno večja.

Lani je namreč vlada Janeza Janša sprejela spremembe davčne zakonodaje, ki vse do leta 2026 predvidevajo postopno višanje vseh plač, in sicer na način, da bi vsak do leta 2026 letno prejel še eno dodatno plačo več. Golobova vlada je napovedala, da dviga ne bo dovolila, zato je pripravila spremembe davčne zakonodaje.

V časniku Finance so izračunali, ob koliko denarja bodo zaradi tega zaposleni. Po njihovem izračunu bodo tisti z minimalno plačo prihodnje leto zaradi napovedanih Golobovih sprememb izgubili osem evrov. Precej večja je razlika pri tistih s povprečno neto plačo (okoli 16.000 evrov letno). Ti bodo zaradi sprememb prihodnje leto izgubili 218 evrov. 433 evrov bodo izgubili tisti, katerih plača znaša dve povprečni neto plači.

Vir: Finance, izračun Matic Čufar iz družbe LeitnerLeitner.

To je sicer izračun le za leto 2023. Sprejeta Janševa zakonodaja namreč predvideva postopno petletno višanje plač, kar pomeni, da bodo zaposleni v naslednjih letih (do leta 2026) zaradi Golobovih sprememb izgubili še bistveno več – eno plačo. Izgubljali bodo seveda tudi vsa nadaljnja leta, saj bo njihova plača nižja, kot bi bila sicer.

M. P.