Vlada naj finančno pomaga mladim pri opravljanju vozniškega izpita !

V zadnjih letih se je v slovenskih avtošolah cena ene ure vožnje močno podražila. Samo v zadnjem letu so cene poskočile za okoli 30 odstotkov. Stroški opravljanja izpita seveda v največji meri bremenijo mlade, ki so populacija, ki v največji meri opravlja vozniški izpit.

Poslanka Anja Bah Žibert je na vlado naslovila pisno poslansko pobudo glede pomoči mladim pri opravljanju vozniškega izpita.

Celotno poslansko pobudo objavljamo v nadaljevanju.

Pridobitev vozniškega dovoljenja marsikomu predstavlja velik strošek, ki je dandanes skorajda neizogiben. Vozniški izpit je danes skoraj nujno potreben. Brez vozniškega izpita je človek precej omejen, saj v Sloveniji osebna mobilnost temelji na osebnem avtomobilu in bo glede na predvidene investicije in razvoj infrastrukture za alternativne oblike mobilnosti, ki bi bile konkurenčne osebnemu avtomobilu, tako vsaj še nekaj let, če ne desetletij. Tudi večina delovnih mest zahteva opravljen vozniški izpit kategorije B.

Poleg stroškov za opravljanje tečaja in izpita prve pomoči, zdravniškega pregleda ter tečaja in izpita iz cestno prometnih predpisov, je potrebno največ denarja odšteti za ure vožnje. V zadnjih letih se je v slovenskih avtošolah cena ene ure vožnje močno podražila. Samo v zadnjem letu so poskočile za okoli 30 odstotkov. Če kandidati v Ljubljani za uspešno opravljen vozniški izpit v povprečju potrebujejo 38 ur, samo strošek ur vožnje nanese okrog 1500 evrov.

Višje cene v šolah vožnje so sicer logična posledica vseh stroškov, ki so vezani na poučevanje, tako od goriva, vozil in vzdrževanja vozil ter drugih stroškov vodenja šole vožnje in plače zaposlenih.

Stroški opravljanja izpita seveda v največji meri bremenijo mlade, ki so populacija, ki v največji meri opravlja vozniški izpit. Zaradi visokih stroškov si marsikateri dijak ali študent opravljanja vozniškega izpita enostavno ne more privoščiti.

Zato dajem pobudo, da vlada ustrezno odreagira in finančno pomaga srednješolcem in študentom do 26. leta. Predlagam obliko finančne pomoči “bon za novega voznika”, ki bi bil v pomoč mladim pri pridobitvi vozniškega dovoljenja.

Vir:SDS.si