Vlada podaljšala veljavnost vseh protikoronskih ukrepov

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije covid-19, podaljšala je tudi vse ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti, za zmanjšanje obremenitev je vlada zato sprejela Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni covid-19. 

Iz načrta je razvidno, da bo vlada ukrepe začela sproščati, ko bo povprečno število dnevnih okužb v zadnjih 7 dneh padlo pod 1350 in število hospitaliziranih pod 1200. V sredo je bilo v bolnišnicah skoraj 1300 bolnih, potrjenih je bilo 1772 okužb.

Načrt je izdelan glede na faze. Trenutno smo v črni fazi.

Ko bo število okužb padlo pod 1350 in bo v bolnišnicah manj kot 1200 bolnih s covidom-19, se bo ob upoštevanju ukrepov sprostil javni potniški promet (v omejenem obsegu), muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura/pedikura. To bo rdeča faza.

Oranžna faza bo nastopila, ko bosta 7-dnevni povprečji 1000 okužb in 1000 bolnih v bolnišnicah. Šele takrat bo prišlo do odprtja servisnih dejavnosti, trgovin, vrtec, šole 1. triade in učencev s posebnimi potrebami. Dovoljene bodo športne aktivnosti na prostem, vključno s smučišči, zbiranje do 10 oseb, odprava prepovedi prehoda občinskih meja v vseh regijah, ki bodo dosegle to stanje. To pomeni, da bo odločanje tudi glede na stanje v posameznih regijah.

V rumeni fazi mora biti 7-dnevno povprečje okuženih manj kot 600 oseb, 500 v bolnišnicah. Šele takrat se bodo odprli osnovne šole in zaključni letniki, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja in gibanje v nočnem času.

V zeleni fazi, ko bo 7-dnevno povprečje okužb pod 300, pa bo odpravljena večina omejitev. Še naprej pa bodo veljali splošni higienski ukrepi in prepoved delovanja nekaterih lokalov in restavracij.

Doseganje kriterijev za sproščanje ukrepov se bo spremljalo na dnevni ravni. Ko bodo kriteriji doseženi, bo ukrep stopil v veljavo drugi naslednji dan od izpolnjenih kriterijev.

Kot kaže, bodo stvari spremljali in se odločali z vidika stanja v posamezni regiji. Zato je zelo pomembno, da čim bolj upoštevamo navodila in priporočila, da se čim prej izvijemo iz tega peklenskega obroča, ki se mu reče covid-19.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela tudi Načrt množičnega prostovoljnega ponavljajočega testiranja ter Nacionalno strategijo cepljenja, po kateri so zaposleni v vzgoji in izobraževanju uvrščeni v prednostne skupine tako za testiranja kot tudi za cepljenje.

Vlada je podaljšala tudi veljavnost turističnih bonov do konca 2021, da bi s tem pomagala turističnemu sektorju, ki ga je epidemija močno prizadela.

M. P.