Vlada prevarala upokojence

(vir: pixabay.com)

Namesto trajnega povišanja pokojnin je vlada upokojencem namenila le dvomesečni 4,5-odstotni dodatek, ki je za nameček tudi obdavčljiv. Po zakonu so namreč izpolnjeni vsi pogoji, da bi vlada ob koncu letošnjega leta izvedla izredno uskladitev pokojnin, a se to ni zgodilo.

Namesto izredne uskladitve se je odločila, da bodo upokojenci prejeli le dva dodatka v višini 4,5 odstotka pokojnine, novembrskega in decembrskega. Prvega so že prejeli.

Da so izpolnjeni vsi zakonski pogoji za izredno uskladitev pokojnin, opozarjajo v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Naj jo izvede, je vlado septembra pozval tudi svet Zavoda za pokojninsko zavarovanje Slovenije. Predlagal je uskladitev v višini 4,5 odstotka pokojnine. A vlada temu ni sledila, pač pa je določila le, da bodo upokojenci dva meseca prejeli dodatek v višini 4,5 odstotka pokojnine. To velja tudi za prejemnike invalidskih nadomestil.

Slednje je za vlado seveda bistveno ceneje. Izredna uskladitev namreč pomeni, da se pokojnina trajno dvigne za 4,5 odstotka, po sprejeti »inovativni« rešitvi vlade, pa bodo upokojenci višjo pokojnino prejeli le dvakrat.

Spomnimo. Prejšnja, Janševa, vlada je upokojencem in socialno šibkejšim namenila več t. i. solidarnostnih ali draginjskih dodatkov, vendar noben ni bil obdavčljiv. Zneski pa so bili vezani na višino pokojnine: tisti z nižjo so prejeli več, z višjo pa manj. Z Golobovo vlado pa je vse postavljeno na glavo.

V začetku leta 2023 naj bi sicer sledila redna uskladitev pokojnin, predpisana z zakonom, v kateri pa tega dodatka ne bo upoštevanega.

M. P.