Vlada prisluhnila vodstvu UKC Maribor

UKC Maribor

Predsednik vlade Janez Janša je konec novembra obiskal UKC Maribor in se seznanil z razmerami v tej drugi največji zdravstveni ustanovi v Sloveniji. Vlada pa je včeraj sprejela informacijo o izvedbi projekta UKC Maribor – mobilna stavba za bolnike s covid-19 in projekt uvrstila v Načrt razvojnih programov 2020-2023. Ocenjena vrednost je 4,5 milijona evrov.

Sredstva se bodo zagotovila v okviru proračuna Republike Slovenije za leto 2021.

UKC Maribor se zaradi drugega vala epidemije covid-19 sooča z veliko prostorsko stisko. V ta namen so z zunanjimi izvajalci zasnovali rešitev v obliki postavitve mobilnega hidromontažnega zdravstvenega objekta na parkirišču ob stavbi Oddelka za onkologijo.

Objekt bi v prvi fazi uporabili za zdravljenje bolnikov s covid-19, v naslednjih letih pa za delovanje Oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, ki bi ga tja začasno naselili za čas predvidene gradnje nove stavbe oddelka v letih 2023-2025. V končni fazi bi objekt uporabili za potrebe Oddelka za onkologijo, ki se že sedaj sooča z vedno večjimi potrebami po dodatnih bolniških posteljah.

V okviru postavitve montažne bolnišnice se predvideva postavitev montažnega objekta velikosti 1.360 m2 z vsemi potrebnimi inštalacijami in opremo (razen medicinske).

Z nadomestno montažno stavbo za COVID-19 bolnike bi UKC Maribor pridobil prostor za zdravljenje 20 do 24 akutnih bolnikov s COVID-19 in 5 do 6 bolnikov z najtežjo obliko COVID-19 bolezni, ki potrebujejo mehansko predihavanje (enota intenzivne terapije) v obdobju, ko se bo epidemija umirila.

Po pričakovanjih vodstva stroke bodo bolniki s COVID-19 tudi v prihodnje, to je po umiritvi epidemije, kljub cepljenju še nekaj časa potrebovali zdravljenje v bolnišnici.

Bolnike z ostalimi infekcijskimi boleznimi (ne-COVID) bo ponovno mogoče zdraviti v stari stavbi infekcijskega oddelka do njene rušitve, saj je sama stavba neustrezna. Stavba ne omogoča izolacijskih pogojev za različne vrste izolacij, še zlasti kritična pa je postala situacija v času pandemije COVID-19, saj zaradi prostorskih razlogov ni možno zdraviti covidnih in ne-covidnih bolnikov v isti stavbi.

Namen in cilj investicije je torej zagotoviti ustrezne pogoje za opravljanje zdravstvenih storitev, boljšo oskrbo bolnikov in kakovostnejšo specialistično zdravstveno obravnavo v skladu s sodobnimi standardi, je še zapisano v sporočilu za javnost po seji vlade.

Z novembrskega obiska predsednika vlade Janeza Janše v UKC Maribor.

Predsednik Vlade RS je konec novembra obiskal UKC Maribor. Na fotografiji: Janez Janša in Vojko Flis, direktor UKC.

M. P.