Potrjeno, zakaj so naftni derivati v Sloveniji dražji kot v Avstriji

Do razlik prihaja predvsem zaradi različne višine davkov in prispevkov ter načina določanja marž naftnih prodajalcev. Takšen je odgovor vlade na poslansko vprašanje podpredsednika državnega zbora, Jožeta Tanka, o razlikah v ceni goriva, ki ga je vladi poslali decembra 2018.

V Sloveniji marže določena država (vlada), medtem ko se cene naftnih derivatov v Avstriji oblikujejo prosto na trgu in naftni distributerji sami določajo višino marže.

Odgovarjajo, da so v Avstriji marže na naftne derivate precej višje na avtocestah in tako posledično tudi maloprodajne cene naftnih derivatov na teh lokacijah.

Na vprašanje, ali nameravajo v Sloveniji cene določiti drugače, pa so v vladi odgovorili, da se bodo o tem odločali na podlagi posebnih analiz, kar pomeni, da se stvari kmalu še ne bodo spremenile.

Poročali smo že, da so cene goriv v Sloveniji in sosednji Avstriji precej različne, in sicer (podatki so za Celovec):

Super 95 Dizel
Slovenija 1,194 evra 1,208 evra
Avstrija 1,075 evra 1,041 evra

Iz primerjave cen goriv med Slovenijo in Celovcem  je tudi razvidno, da so razlike pri točenju 50-literskega rezervoarja med Slovenijo in sosednjo državo naslednje:

Država Super 95 Dizel
Slovenija 59,70 evra 60,40 evra
Avstrija 53,75 evra 52,05 evra

Manj za davke, več za nas

Primerjava pokaže, da nam po vsakem polnjenju rezervoarja v sosednji Avstriji, namesto v Sloveniji, denarja ostane še za dobro kosilo, saj za toliko plačamo (predvsem) manj davkov.

M. P.