Vložena interpelacija zoper Tanjo Fajon

Poslanec Franc Breznik ob predstavitvi interpelacije zoper Fajonovo. (vir: Twitter)

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke (SDS) so danes vložili interpelacijo zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon.

Kot razloge so navedli:

– zlorabo diplomatsko konzularnih predstavništev RS zaradi selektivnega zbiranja podpisov podpore volivk in volivcev za podporo kandidatki za volitve predsednika RS in

kršitve 17. člena Zakona o zunanjih zadevah, ker se z namero o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni predhodno seznanilo predsednika RS, kar ima za posledico izgubljeno zaupanje v institucije pravne države in izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice na področju zunanjih zadev.

Vsebino interpelacije je predstavil poslanec Franc Breznik, ki je dejal, da je Kajzer, ki ga je označil za enega najboljših diplomatov, razkril zlorabo depešnega sistema, s tem pa je dejansko postal “kričač”.

Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podporo kandidaturi Nataši Pirc Musar za predsedniške volitve.

Ministrici je tudi očital, da je želela z odpoklicem Kajzerja izprazniti veleposlaniško mesto v Washingtonu, da bi tja lahko odšla nekdanja podpredsednica gibanja Svoboda Marta Kos.

To je že druga interpelacija SDS v tem mandatu. V torek so vložili interpelacijo zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj.

M. P.