Volivci jih niso izbrali, vladanje ukradli, danes z zelo visokimi plačami

(vir: pixabay.com)

Decembra 2019 je najvišjo plačo v državnem zboru prejel Dejan Židan, predsednik stranke SD in predsednik državnega zbora. Razlog za 5867 evrov bruto plače je v najvišjem dodatku za vodenje.

Med prvimi desetimi izstopajočimi po plači v decembru 2019 so Židan, finančni minister Andrej Bertoncelj (LMŠ), Marjan Šarec (LMŠ) je na tretjem mestu, sledijo Počivalšek (SMC), Erjavec (DeSUS) in Bratuškova (SAB).

Ob tem dodajmo, da Erjavec in Bratuškova na zadnjih volitvah v državni zbor sploh nista bila izvoljena, na vodilni ministrski funkciji sta se kot predsednik in predsednica stranke uvrstila po izsiljenem oz. ukradenem vladanju.

Na lanskih državnozborskih volitvah je namreč zmagala stranka SDS, ki jo vodi Janez Janša. SDS je prejela toliko glasov kot drugo- in tretje uvrščeni stranki skupaj (LMŠ in SMC).

Med prihodki izstopa tudi plača Ptujčanke Aleksadre Pivec, ki zdaj na polovični bolniški močno lobira, da bi na januarskem kongresu z mesta predsednika stranke DeSUS izpodrinila Erjavca.

Pivčevi sledita Zmago Jelinčič (izvoljen je bil v volilnih okrajih Ruše in Slovenske Konjice) in Jani Möderndorfer (doslej je zamenjal največ strank, na koncu pristal pri SMC), ki v državni zbor sploh ni bil izvoljen, nato je zaradi ukradenega vladanja postal nadomestni poslanec.

Sedmi po vrsti pa je že Milan Kučan. Ne sicer s plačo, ampak s pokojnino. Kučan prejema mesečno krepko več kot 80 odstotkov plače predsednika republike. Njegovo pokojnino je kot poseben politični privilegij leta 2004 uzakonila koalicija LDS, SD, DeSUS in SLS vlade Antona Ropa. V času krize, ko je druga vlada Janeza Janše ukinjala vrsto zapravljivih privilegijev, so na predlog Pozitivne Slovenije “Kučanu z leve ubranili ta poseben dodatek, ki mu povišuje pokojnine, da v netu znesku dobi več kot ministri v vladi”, so zapisali na portalu spletnicasopis.eu ter dodali:

“Podobnega privilegija nima noben drug politik in tudi državljani lahko le sanjajo, da bi bila njihova pokojnina skoraj takšna kot je bila pred upokojitvijo njihova najvišja plača.”

Podatke o plačah vodij političnih strank in nekaterih izstopajočih politikov po njihovem izboru so objavili na spletnem portalu spletnicasopis.eu.

M. P.