Vrhovno sodišče Počivalšku zavrnilo zavrnilo začasno odredbo prepovedi objave ugotovitev KPK

Minister Zdravko Počivalšek

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška za izdajo začasne odredbe, ki prepoveduje objavo ugotovitev KPK o sumu nedovoljenega lobiranja.

Leta 2016 je Janeza Zemljariča v objektiv naključno ujel fotograf revije Reporter. Le-ta je Počivalšku predstavljal zamisel za polmilijardni projekt izolski otok. Na prvem sestanku je zaposlenim izročil vizitko podjetja Eti-par, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje projekt. KPK ugotavlja, da Zemljarič ni imel pooblastil za zastopanje nobenega od teh dveh podjetij, prav tako ni registriran lobist.

KPK ugotovitev ni smela javno objaviti, ker jim je to prepovedalo Upravno sodišče v Celju in sicer zaradi tožbe Počivalška, ki je objavo ustavil. KPK je že takrat opozoril, da ima javnost pravico izvedeti, kateri funkcionarji so delovali netransparentno, zato so se na sklep upravnega sodišča pritožili.

Vrhovno sodišče RS je tokrat zavrnilo začasno odredbo prepovedi objave ugotovitev KPK, saj Počivalšek ni uspel dokazati, da bi objava ugotovitev povzročila zanj težko popravljivo škodo.

 

K. V.

Foto: siol.net