Vrtec Ruše: Kršitve niso bile zaznane, kdo bo odgovarjal za povzročeno škodo?

Vrtec v Rušah (vir: OŠ)

Kriminalistična preiskava v Vrtcu Ruše, kjer naj bi ena od vzgojiteljic po poročanju medijev, na podlagi anonimnega pisma enih od staršev otrok v tem vrtcu, v skupini jaslic, kričala na otroka in ga pri kosilu pripela s trakom iz blaga na stolček, je končana.

Ravnatelj Ladislav Pepelnik je zdaj za Slovensko tiskovno agencijo povedal: “Preiskava je pokazala, da vzgojiteljice otrok niso privezovale, ampak so jih z varnostnim trakom pripele, da niso mogli zdrsniti s stola, kar je potrdila tudi izvedenka.”

Spomnimo. Anonimno pismo je v javnosti dvignilo veliko prahu, razpisala se je večina medijev v državi, v akcijo so vstopili policisti. Ti so opravili kriminalistično preiskavo in pri tem sodelovali z Inšpektoratom RS za šolstvo in šport, ki je opravil inšpekcijski nadzor.

Kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe, v tem primeru, otoka, niso ugotovili.

Ravnatelj je privezovanje otrok že takrat označil za preventivno dejanje proti zdrsu otroka s stola, ki se v vrtcu izvaja že več let. Po tem viharju so sicer v vrtcu uvedli protidrsne podloge, trakov pa ne uporabljajo več.

Vrtec je sredi februarja obiskala tudi izvedenka Zavoda za šolstvo, ki je spremljala pedagoško delo pri najmlajših. Ugotovila je, da vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice otrokom zagotavljata varno in spodbudno okolje. Priporočila pa je, naj vrtec komunikaciji z najmlajšimi posveti več pozornosti in dodatnih strokovnih usposabljanj.

Ravnatelj Pepelnik pa je še bolj podrobno razkril izvedensko mnenje Zavoda za šolstvo, ki ga je marca prejel od Inšpektorata RS za šolstvo in šport. To večjih kršitev ni zaznalo.

“Izvedenka zavoda za šolstvo je v sklepnem mnenju navedla, da vzgojno izobraževalni proces poteka skladno z načeli kurikuluma za vrtce … V izvedenskem mnenju je tudi izpostavljeno, da je bila uporabljena neustrezna dikcija ‘privezovanja otrok na stolček’, saj otrok s trakom ni bil privezan na stolček, temveč mu je trak preprečeval padec oziroma drsenje. Vrtec je tudi v tem primeru ustrezno ukrepal ter umaknil uporabo trakov.”

Zdaj se ravnatelj sprašuje: “Zaradi anonimne prijave se postavlja vprašanje, kdo bo in na kakšen način povrnil ugled našemu vrtcu?”

M. P.