Vse meji na nov škandal ministrstva za okolje

Kompostarna Ceršak. (vir: Civilna iniciativa, FB)

Agencija RS za okolje (Arso), ki spada pod ministrstvo za okolje, še vedno preverja okoljevarstveno dovoljenje iz leta 2010, v skladu s katerim naj bi delovala Kompostarna Ceršak v lasti podjetja Kogal. V tem času pa kompostarna nemoteno deluje. 

Prebivalci ob tem navajajo, da so se v zadnjih letih zmogljivosti kompostarne povečevale, s tem pa tudi smrad in roji muh. Vendar gredo stvari na Arsu zelo počasi, po polžje dalje.

Inšpektor za okolje je upravljavcu naprave, šentiljskemu podjetju Kogal, sicer izdal inšpekcijsko odločbo, da mora zaradi ugotovljenih nepravilnosti v zvezi z obratovanjem na agencijo v roku 90 dni od vročitve odločbe vložiti vlogo za izdajo OVD za napravo, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega. Rok za pritožbo na odločbo, ki je bila vročena 26. julija, še ni potekel.

Prebivalci pa opozarjajo na neznosno življenje ob kompostarni. Marija Janžek iz tamkajšnje civilne iniciative je ob aprilskem protestu izpostavila, da že 15 let nasprotujejo kompostarni, a jih pristojni ne slišijo ali nočejo slišati.

“Oni so v osnovi okoljevarstveno dovoljenje dobili za sanacijo nelegalnega odlagališča, ki bi ga res izvedli tudi s kompostiranjem, ampak zdaj je to kompostiranje naenkrat postala glavna dejavnost, sanacije nelegalnega odlagališča, za katerega imajo v osnovi okoljevarstveno dovoljenje, pa se niso niti dotaknili v 15 letih,” je poudarila Janžkova.

M. P.