Vse več mam in vse manj otrok

(vir: pixabay.com)

V Sloveniji je 1.040.000 žensk, od tega jih je nekaj več kot 672.600 tudi mater. To pomeni, da je mama vsaj vsaka druga ženska. Slednje danes praznujejo materinski dan.

Datum praznovanja se od države do države razlikuje. Pri nas ga praznujemo 25. marca, na dan krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja. Gre za Marijin praznik, ki se ga obeležuje natanko devet mesecev pred božičem.

Za ta dan je značilno izkazovanje pozornosti materam, mnogi otroci jim v znak hvaležnosti podarijo cvetje ali druga darila.

Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji leta 2017 rodilo 19.882 žensk, od tega 9268 prvič. Skupaj se je rodilo 20.241 otrok, kar je 1,62 otroka na žensko v rodni dobi. S tem se Slovenija uvršča le malo nad povprečje EU, kjer je stopnja rodnosti 1,59 otroka na žensko v rodni dobi.

Povprečna starost žensk, ki so v letu 2017 rodile v Sloveniji, je bila 30,9 leta, starost žensk, ki so rodile prvič, pa 29,4 leta.

Povprečna starost mater je bila ob koncu 19. stoletja 32 let, nato se je zniževala in najnižjo vrednost dosegla ob koncu 70 let prejšnjega stoletja, vse od takrat pa narašča. Podobno je tudi s starostjo žensk ob rojstvu prvega otroka.

Med ženskami je tudi vse več mater, a imajo te vse manj otrok.

Med ženskami, ki so bile do leta 2018 stare 15 let ali več, so bile matere v povprečju tri od štirih. Več kot polovica med njimi je rodila dva otroka, vsaka peta enega, 15 odstotkov jih je rodilo tri otroke, pet odstotkov pa štiri ali več otrok. Pred 70 leti je bilo 45 odstotkov takih, ki niso rodile, med tistimi, ki pa so rodile, jih je 43 odstotkov rodilo najmanj štiri otroke.

Od tedaj se je zniževal tako delež žensk, ki niso rodile, kot tudi delež žensk, ki so rodile štiri ali več otrok.

M. P.