Vstop v Avstrijo brez omejitev

Maske tipa FFP2 so v Avstriji večinoma še naprej potrebne, tudi v javnem prevozu. (vir: arhiv)

Avstrija je z današnjim dnem odpravila vse omejitve za vstop v državo, ki so jih uvedli zaradi epidemije covida-19. Za vstop v državo ni več potrebno izpolnjevanje pogoja PCT, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Doslej je bilo za vstop v Avstrijo potrebno potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti oziroma negativen izvid testa na novi koronavirus.

Avstrijsko zdravstveno ministrstvo je odločitev o odpravi omejitev za vstop v državo sprejelo v petek zvečer, to so utemeljili s trenutnimi epidemiološkimi razmerami.

Do zdaj veljavna pravila v zvezi z območji, kjer so razširjene različice virusa, sicer ostajajo, a trenutno na seznamu teh območij ni nobene države.

Če bi se kje pojavila kakšna nova različica novega koronavirusa, pa lahko avstrijske oblasti takšno državo hitro uvrstijo na seznam ter uvedejo omejitve za prihod iz nje, so pojasnili.

V trgovinah z nujnim blagom, kot so na primer trgovine z živili, lekarne in drogerije, so še naprej obvezne maske tipa FFP2. Enako velja za javna prevozna sredstva.

Maske pa niso več obvezne v trgovinah z nenujnim blagom.

M. P.