Vučko ostaja direktor Državne volilne komisije

Dušan Vučko (vir: arhiv)

Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji obravnavala predlog za razrešitev direktorja službe DVK Dušana Vučka. S štirimi glasovi proti in dvema za je predlog za razrešitev zavrnjen, Vučko pa ostaja na čelu DVK. 

Predlog za razrešitev Dušana Vučka je zaradi hudih napak med potekom državnozborskih volitev podal član DVK Drago Zadergal. 

Zadergal je Vučku v predlogu za razrešitev očital več hudih nepravilnosti, predvsem pa “nevestnega, nepravilnega dela ter zanemarjanja in malomarnega opravljanja svojih dolžnosti pri vodenju službe DVK.”

Predlog za razrešitev je vseboval 4 bistvene točke, zaradi katerih bi bilo Vučka potrebno razrešiti, in sicer:

  • Vučko ni opravil tehničnih nalog za pravilno objavo začasnih in tehničnih izvidov volitev v Državni zbor.
  • Zaradi njegovega malomarnega opravljanja dolžnosti je prišlo do 4-dnevne zamude, kar je posledično pomenilo, da so bile glasovnice v tujino poslane kasneje, zaradi česar mnogi državljani v tujini niso mogli glasovati preko pošte.
  • Vučko je bil malomaren, ko je spregledal e-sporočilo, ki je vsebovalo pripombo na oblikovanje glasovnic.
  • V četrti točki ga je predlog razrešitve bremenil, da je deloval v nasprotju z Zakonom o volitvah v Državni zbor, ko je posegel v pristojnosti DVK tako, da o prejetih podpisih podpore poslancev za kandidacijske liste ni obvestil DVK in je na lastno roko potrdil, katere liste kandidatov kandidirajo s podpisi treh poslancev.

M. P.