Z investicijami v infrastrukturo se Podravju obetajo boljši časi

Železniška postaja Pragersko.

Poslanci državnega zbora so ob koncu prejšnjega tedna sprejeli državna proračuna za leti 2021 in 2022. Za proračun leta 2021 je glasovalo 51 poslancev, proračun je izredno investicijsko in razvojno naravnan. Za investicije je v dveh letih namenjenih okoli 4 milijarde evrov, kar je daleč največ doslej.

Še nikoli toliko, poslanci iz opozicijskih vrst (SD, LMŠ, Levica in SAB) pa so temu razvojnemu proračunu nasprotovali. Razumi, kdor more!

Zelo pomembne investicije se bodo izvajale na področju zdravstva in infrastrukture.

Mi smo pod drobnogled vzeli ministrstvo za infrastrukturo, ki bo imelo v letu 2021 prvič v zgodovini na voljo več kot milijardo evrov odhodkov.

Skupaj 1,07 milijarde evrov, kar je skoraj za 270 milijonov več kot v prvotno sprejetem proračunu za leto 2021 in približno 200 milijonov več od rebalansa 2020 in realizacije v letu 2019. S proračunom za leto 2022 se bo obseg glede na leto 2021 malo zmanjša, vendar je s 994 milijoni evri še vedno bistveno nad obsegom iz leta 2019 in 2020. Dinamika je odvisna tudi od črpanja EU sredstev.

Veliko od tega bo namenjenega tudi Podravju. 

Na področju železnic so namreč za prihodnje proračunsko obdobje načrtovane večje investicije v koridorske proge (med drugim Poljčane–Slovenska Bistrica, Maribor–Šentilj in vozlišče Pragersko).

V proračunu so zagotovljena sredstva tudi za obratovanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor.

M. P.