Z novim koronavirusom okužena zaposlena v vrtcu v Oplotnici

V Sloveniji so včeraj potrdili kar 21 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 1198 testiranj. V bolnišnicah je 9 oseb (ena več kot dan pred tem), na intenzivni negi ni nobenega, smrti tudi ni bilo.

Nove okužbe so včeraj potrdili pri osebah s stalnim prebivališčem v občinah: Ljubljana (5), Koper (1), Ravne na Koroškem (5), Pivka (1), Dravograd (4), Moravče (1), Cerknica (1), Mengeš (1), Oplotnica (1) in Ruše (1).

Okužbo so potrdili tudi pri zaposleni v Vrtcu Otona Župančiča v Oplotnici. Župan občine Oplotnica Matjaž Orter je včeraj na spletni strani občine sporočil, da je vrtec skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje sprejel vse potrebne ukrepe za preprečitev širjenja virusa in o tem obvestil starše otrok. Po podatkih NIJZ se je zaposlena v vrtcu se je okužila v Sloveniji.

Iz UKC in Zdravstvenega doma Maribor ne poročajo o novih primerih.

Trenutno je 122 aktivnih primerov, skupno število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji naraslo na 1634. Po podatkih vlade je bilo doslej skupno opravljenih 102.927 testiranj.

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović je za medije povedala: “Velik del okužb še vedno prihaja od drugod, čeprav imamo tudi širjenje v Sloveniji iz neprepoznanih virov.” Prav neprepoznani viri pa najbolj skrb vzbujajoči. “To pomeni, da pravzaprav na vsakem koraku lahko pride do okužbe,” je opozorila.

Bojana Beović je pojasnila tudi simptome okužbe z novim koronavirusom.

V začetku se simptomi kažejo kot prehladno obolenje, lahko so bolečine v mišicah in driska. Zelo značilen simptom je izguba voha, kar okužbo s koronavirusom ločuje od drugih okužb dihal. Po kakem tednu od okužbe pa se pri nekaterih bolnikih virus preseli v pljuča, razvije se pljučnica, oseba težko diha.

M. P.