Z zvišanjem davčne olajšave do višjih neto plač

(vir: pixabay.com)

V državnem zboru bodo poslanci danes potrjevali vladni predlog zakona o dohodnini, ki državljanom prinaša višje neto dohodke. Spremembe bodo postopne, v letih od 2022 do 2025, ko bo vsak zaposleni na letni ravni prejel znesek ene mesečne plače več kot doslej.

Obremenitve iz bruto plač bodo nižje, neto plače višje, po tem zakonu bodo na boljšem tudi delavci migranti, ki delajo v Avstriji in so slovenski rezidenti.

Davki iz plač so v Sloveniji previsoki, med najvišjimi v EU, na kar v SDS opozarjajo že več let. Predlog za nižje davke so v državni zbor vložili že leta 2017, tokrat je to že četrto odločanje.

Najbolj primerljiv podatek, da so v Sloveniji davki previsoki, predvsem, da so v Sloveniji previsoko obdavčene plače, so delavci migranti, ki delajo v Avstriji. Slednji davek plačujejo v Avstriji, na drugi strani pa potem dobijo od Finančnega urada RS še zahtevek za doplačilo dohodnine. Odločbo za doplačilo dohodnine pa dobijo izključno zaradi tega, ker so davki v Sloveniji višji kot v Avstriji. V primeru, da bo prišlo do uveljavitve tega zakona, se bo to poznalo tudi pri delavcih migrantih. To pomeni, da ne bodo dobili več takšnih enormnih zneskov za doplačilo, kajti splošna olajšava se bo v Sloveniji dvignila. Doplačila dohodnine bodo bistveno manjša.

Splošna olajšava se bo zviševala

Trenutna splošna olajšava v Sloveniji znaša 3500 evrov, s predlogom tega zakona pa se bo ta postopoma, od leta 2022 do leta 2025, zviševala do 7500 evrov. To pomeni, da se bo neto prihodek vsakemu zaposlenemu na letni ravni v letu 2025 povečal za eno plačo, do takrat pa se bo povečevalo postopoma, in sicer iz 3500 evrov letno do 7500 evrov letno.

Med ostalimi ključnimi predlogi novega zakona so še:

– Ponovno usklajevanje olajšav in lestvice s koeficientom rasti cen življenjskih potrebščin

– Stopnja dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem bo znižana. To je zvišala Šarčeva vlada, nato pa se je izkazalo, da je bil višji davek v celoti prevaljen na najemojemalce, najemnine so bile višje.

– Oprostitev plačila dohodnine za dohodke iz šolskih skladov in od dohodkov otrok iz naslova družinske pokojnine.

– Uvedba nove olajšave: Rezidentu po dopolnjenem 70. letu starosti in rezidentu, ki v skladu s predpisi o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami prostovoljno in nepoklicno opravlja operativne naloge zaščite, reševanja in pomoči nepretrgoma najmanj deset let in ga upravni organ, pristojen za zaščito, reševanje in pomoč, vodi v evidenci, se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini 1500 evrov letno.

– Uvedba seniorske olajšave: uvaja se znižanje davčne osnove v višini 1500 EUR za starejše od 70 let.

Kako bo danes v parlamentu?

Poslanci iz vrst KUL (SD, LMŠ, Levica, SAB in nepovezani z Zorčičem na čelu, med njimi je tudi Jurij Lep) so davčno razbremenitev plač doslej zavračali. Proti nižjim davkom in višjim neto plačam so tudi vodilni sindikalisti. Lidija Jerkič iz ZSSS in SKEI je ob tem priznala, da ne zna pojasniti, zakaj je proti. V državnem svetu je kot edini proti višjim neto plačam glasoval Branimir Štrukelj (SVIZ, Levica).

Kako bo danes, bomo spremljali in nato objavili tudi poimensko glasovanje poslancev in poslank.

S. B.