Za 6-letnega Gala iz Dupleka z zbiranjem denarja začenjajo znova

Nadškofijska karitas Maribor je priskočila na pomoč šestletnemu Galu iz Dupleka, ki zaradi deformacije kosti na rokah potrebuje zahtevno operacijo v tujini. Kot je ob včerajšnji predstavitvi akcije, ki se po težavah z društvom Maus začenja znova, povedal predsednik mariborske karitas Branko Maček, se je na njih po pomoč obrnila Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič.

“Po navedbah Galove mame Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije Galove operacije ne bo kril, najboljša možnost za izboljšanje gibljivosti ter okrevanje pa je operacija v ZDA pri doktorju Paleyu, ki je pomagal že več otrokom, tudi iz Slovenije,” je dejal Maček.

Karitas je za Gala odprl ločen račun pri NKBM s številko SI56 0400 0026 6039 028 in referenco SI00 292167 ter namenom nakazila Pomoč Galu.

Ob tem so za dečka mogoče tudi SMS-donacije, ki jih lahko posamezniki nakažejo s ključno besedo GAL5 na številko 1919, za kar bodo prispevali 5 evrov za Galovo operacijo rok.

Doslej so prek Karitasa zbrali 3.655,86 evra, kar pomeni, da potrebujejo še 146.000 evrov Ker se je v preteklosti govorilo o tem, da potrebujejo 120.000 evrov, je Galova mama pojasnila, da je številka zdaj višja predvsem zaradi rehabilitacije in nekaterih drugih stroškov.

Galova mama je o nesporazumih z Društvom Maus, katerega lastnica in direktorica je Nataša Švikart Žumer iz Maribora, povedala, da si je slednja lep del že zbranega denarja “sposodila”. Z njo nimajo več stikov, za njih ni dosegljiva. Trenutno niti ne vedo, koliko denarja je bilo dejansko zbranega, zadevo pa še vedno v sodelovanju s tožilstvom preiskuje policija, kakor so to za naš portal potrdili s PU Maribor.

Galova mama sicer navaja, da dokler primer ne bo končan, zbranega denarja za Gala od Mausa ne bodo dobili. Vprašanje pa je, kdaj in če sploh bo kaj iz tega, saj je Društvo Maus blokirano že drugič letos, tokrat od 15. oktobra, kar dokazuje tudi naslednje poročilo s spletne baze Gvin.com.

M. P.