Za gasilce ni niti posluha niti denarja

Fotografija je simbolična.

V Sloveniji je okoli 160 tisoč prostovoljnih gasilk in gasilcev, v 13 poklicnih teritorialnih gasilskih enotah to delo opravlja še okoli 1200 poklicnih gasilcev. Gasilstvo na Slovenskem letos praznuje 150 let delovanja.

Vendar pa podatki kažejo, da stvari na področju gasilske službe in zakonodaje niso urejene tako, kot si gasilci to tudi zaslužijo.

Tako v Sloveniji: 

  • še vedno ni urejen odnos med prostovoljnim gasilcem in delodajalcem, to je tistim, kjer je gasilec zaposlen;
  • v proračunu še vedno ni zagotovljenega denarja za preventivne zdravstvene preglede operativnih gasilcev;
  • gasilcem še vedno ni zagotovljeno dodatno zdravstveno zavarovanje;
  • vlada tudi nasprotuje, da bi se vsak dan izvajanja javne gasilske službe prostovoljnim gasilcem štel kot dodatno pokojninsko zavarovanje.

Vse to so že marca 2018 predlagali v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke. Poslanci v prejšnjem sklicu, v času, ko je vlado vodil Miro Cerar, so njihov predlog potrdili, vendar le v prvem branju, do končne potrditve zaradi padca Cerarjeve vlade ni prišlo.

V novem, zdajšnjem sklicu, so v SDS ponovno predlagali spremembe zakona o gasilstvu, vendar jih je vlada, tokrat pod vodstvom Marjana Šarca, v kateri sodelujejo vladne stranke LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB z nadkoalicijsko Levico, zavrnila. Kot razlog so navedli nesistemskost zakona, glasovali so proti spremembam gasilskega zakona.

Zato status prostovoljnih gasilcev še naprej ostaja neurejen.

M. P.