Za Milana Kreka tisoč evrov globe… Janez Janša, kdor zlorablja nesrečo epidemije…

Vir: Gov.si

Poročali smo, da mora nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kot navaja časnik Delo, zaradi kršenja zakona o javnem naročanju pri naročilu izvajanja klicnega centra v času epidemije covida-19 plačati 40.000 evrov, tedanji direktor zavoda Milan Krek pa 1000 evrov, je razsodilo okrajno sodišče v Ljubljani.

Sodba ni pravnomočna

NIJZ je avgusta 2021 sklenil pogodbi za izvajanje storitve klicnih centrov za iskanje kontaktov in za izvajanje informacijske podpore klicnim centrom za 2,3 milijona evrov z davkom, ne da bi pri tem izvedel katerega od ustreznih postopkov javnega naročanja.

Moremo se zavedati, da tak postopek traja več kot mesec dni in se lahko zavleče vse do 6 mesecev. V takratnih razmeraj pa je NIJZ moral ukrepativ izrednih razmerah, zato gre v tem primeru še za večjo bizarnost slovenskih sodišč.

Na omenjene kazni se je odzval prvak SDS in predsednik vlade v času kovidne krize Janez Janša. Na omrežju X je tako sporočil: »Kdor zlorablja nesrečo, epidemijo ipd. tako, da kršiteljem briše kazni, reševalcem življenj pa jih nalaga – ta bo slej ko prej srečal svojo karmo. Ne bo pozabljeno

Krek kazen že poravnal

Krek je v odzivu pojasnil, da se z odločitvijo sodišča ne strinja in se mu zdi krivična. Se pa na sodbo ni pritožil, hkrati je že poravnal kazen v višini 1000 evrov.

Avtor: A.V.