Za zakon, ki preganja sosedsko pomoč, odgovorni vlada A. Bratušek in Anja Kopač Mrak iz SD

Z leve: Anja Kopač Mrak in Alenka Bratušek.

V zadnjih dneh zelo odmeva zgodba Dolenjca, ki so ga inšpektorji Finančne uprave RS oglobili za 1000 evrov. Razlog je bila pomoč prijatelju in sorodniku pri prekrivanju 40 let stare hiše.

V času prekrivanja so se na dvorišču s kombijem pojavili štirje t. i. finančni policisti, imeli so čelade in bili so oboroženi. Napisali so zapisnik in izrekli kazen, na katero ni pritožbe. Dolenjcu so tako vzeli dve pokojnini.

Po razkritju zgodbe je v slovenski družbi završalo. Včeraj pa je dr. Vinko Gorenak, nekdanji poslanec in tudi nekdanji minister za notranje zadeve, danes pa upokojen, na svojem blogu spomnil na stvari, ki smo jih že pozabili. Zapisal je, da so inšpektorji ravnali po zakonu, tudi orožje so jim dodelili po zakonu. Z njihovim delom tako z zakonskega vidika ni nič narobe.

Zakon, ki predpisuje takšne kazni za sosedsko pomoč, je bil sprejet leta 2011, v času, ko je vlado vodil Borut Pahor. Zakon je pripravilo ministrstvo za delo, ki ga je vodil dr. Ivan Svetlik iz SD. Napisala in v parlamentu je zakon zagovarjala dr. Anja Kopač Mrak iz SD, ki je bila takrat državna sekretarka na ministrstvu. V času Cerarjeve vlade je bila ministrica za delo, zdaj pa je spet državna sekretarka, vendar tokrat v kabinetu Marjana Šarca.

Leta 2011 so zakon v državnem zboru zelo »vročekrvno« zagovarjali prav poslanci iz vrst SD. Eden od njih, Mirko Brulc, je hitel razlagati, kako italijanski finančni policisti s helikopterji nadzirajo trganje grozdja in ugotavljajo, kdo dela na črno in kdo ne.

Poslanci SDS so zakonu nasprotovali in opozarjali na sosedsko pomoč. Nič ni pomagalo, »leva koalicijska večina je naredila svoje, zakon so sprejeli, dominantni mediji pa so pisali o evropsko primerljivem zakonu in tečni opoziciji s SDS na čelu, ki tako dobremu zakonu nasprotuje«.

Nato je opozicija vztrajala na referendumu, kjer smo državljani odločili, da takšen zakon ne more stopiti v veljavo. Vendar niti to ni bilo dovolj. Šlo je na novo.

Leta 2014 je vlado vodila Alenka Bratušek, ministrica je bila Anja Kopač Mrak, ki je pripravila samo nekoliko popravljeno besedilo zakona. Poslanci SDS so temu nasprotovali, saj je zakon še vedno vseboval absurdne določbe o prepovedi preproste sosedske pomoči.

Spet ni nič pomagalo, poslanci levice so zakon sprejeli, veljati je začel v začetku leta 2015.

Dr. Vinko Gorenak je ob tem zapisal, da si preganjanja sosedske pomoči in s tem povezanega kaznovanja niso izmislili inšpektorji sami, »ampak neumni politiki levega političnega pola, sprejeli pa poslanci koalicije Alenke Bratušek«.

Glede na to, da je Anja Kopač Mrak danes tesna svetovalka Marjana Šarca, njena stranka SD pa del koalicije, katere del je tudi stranka Alenke Bratušek – SAB, ona pa ministrica, je malo verjetno, da bi ta zakon spremenili. Sosedska pomoč je tako onemogočena.

M. P.