Začelo se je: V Beli krajini ilegalni migranti ugrabili 80-letnega domačina

Fotografija je simbolična. (vir: YouTube)

Včeraj nekaj po 13. uri so štirje ilegalni migranti ugrabili 80-letnega Belokranjca, ki je delal v vinogradu, ga zvezali, dali v prtljažnik avtomobila in ga spustili pri Sežani. Avtomobil so našli v Italiji, kjer so italijanski policisti izsledili tudi ugrabitelje. Tri so prijeli, četrti pa je že prej izstopil v Sloveniji in ga niso prijeli.

Ugrabili so 80-letnega Mirka Moravca iz Malega Nerajca v občini Črnomelj. Njegova hči je za medije povedala, da so očeta napadli med delom v vinogradu, ga zvezali z vrvjo in zaprli v prtljažnik njegovega osebnega avtomobila. Nato so se usedli v avtomobil in pot nadaljevali proti Italiji. Pri Sežani so očeta izpustili in se z ukradenim avtom odpeljali proti Italiji.

Mirko Moravec

Hčerka Nataša je včeraj lokalnim medijem še povedala, da je njen oče Mirko Moravec okoli 8. ure zjutraj odšel v vinograd tik nad vasjo. Okoli 10. ure mu je prinesla malico, nekaj malega sta spregovorila. Potem jo je poklical okoli 13. ure in ji naročil, naj mu prinese škropilnico. Ko je prišla, ji je povedal, da ima dva gosta, ki sta se mu predstavila kot arheologa. Ta dva sta mu dejala, da je kraj zanimiv in bi lahko našla kakšne arheološke ostanke.

Vrnila se je nazaj, nato je okoli 13.30 videla, da se je mimo peljal očetov avto. Ni bila pozorna, ali je v njem oče. Čez nekaj časa jo je začelo skrbeti, kam je odšel, zato se je v vinograd odpravil njen sin in jo poklical, češ da očeta ni tam. Začela je klicati znance, ki pa tudi niso vedeli, kje je oče.

Nato jo je okoli 18. ure poklicala neka gospa in se ji predstavila kot Sežančanka. Dejala je, da je oče pri njej.

“Bila sem v šoku, ker nisem vedela, kaj bi on delal v Sežani ob šestih popoldne.  Povedal mi je, da so ga zvezali, dali v prtljažnik in odpeljali, v gozdu blizu Sežane pa vrgli iz avta. Potem je on sam poiskal prvo hišo, da nas je lahko sploh poklical,” je povedala hčerka.

Danes je za Radio1 včerajšnje dogodke opisal tudi 80-letni Belokranjec. Razkril je, da je bil v avtu zvezan 6 ur in da ni veliko manjkalo, da bi ga zvezanega odvrgli v reko Kolpo. Opisal je tudi pot, šli so preko Starega trg v Beli krajini, Kočevja, Ribnice, Bloške planote proti Sežani. Migranti so imeli na svojih napravah natančna navodila o poti, po kateri naj gredo. Na poti jih ni zaustavila nobena policijska patrulja, slovensko južno mejo pa so prečkali vsaj dvakrat.

Prepis izjave ugrabljenega Mirka Moravca je dostopen tukaj: http://moja-dolenjska.si

Policija bo dogodke pojasnila na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, predstavniki civilnih iniciativ Bela krajina, Ilirska Bistrica in Škofije pa bodo svoje videnje predstavnili ob 14. uri na skupni novinarski konferenci v Črnomlju. Na novinarski konferenci bo navzoča tudi hčerka včeraj ugrabljenega 90-letnega Belokranjca.

Neposreden prenos današnje novinarske konference iz Črnomlja se bo ob 13.55 začel na Nova24TV.si.

Politiki iz vrst vladajočih strank o dogodku molčijo, že sinoči pa se je prvi na Twitterju oglasil Janez Janša, predsednik SDS.

M. P.